Rechtbank Zwolle-Lelystad


Toelichting op fuck-you-vonnis

5 februari 2007 - Er is de afgelopen tijd in de media nogal wat te doen geweest om een uitspraak van een politierechter van de rechtbank Zwolle-Lelystad tijdens diens zitting op dinsdag 23 januari 2007. Een verdachte werd verweten dat hij een politieambtenaar had beledigd door "fuck you" te roepen. De politierechter sprak de verdachte echter vrij. Hij was van oordeel dat er geen sprake was van belediging.

In de berichtgeving is helaas niet of nauwelijks aandacht besteed aan de omstandigheden waaronder in dit geval de kreet "fuck you" werd geslaakt. Daardoor kon misschien de suggestie ontstaan alsof het altijd en overal maar is toegestaan om "fuck you" tegen de politie te roepen. Maar dat is niet de conclusie die uit dit vonnis van de politierechter kan worden getrokken.

Het betreffende vonnis van de politierechter kan niet op internet worden gepubliceerd. Zoals te doen gebruikelijk, heeft de politierechter namelijk mondeling vonnis gewezen, direct na het onderzoek ter terechtzitting. Vanwege de ontstane ophef en de verkeerde indruk die door de berichtgeving in de media kan zijn ontstaan, bestaat de behoefte om een nadere toelichting op het vonnis te geven.

In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat de politierechter niet moest beoordelen of de desbetreffende verdachte "onbeleefd", "brutaal" of "onfatsoenlijk" was geweest tegen de politieambtenaar. De politierechter moest beoordelen of deze verdachte de politieman "opzettelijk in zijn eer en goede naam had aangetast". Want dat is de wettelijke omschrijving van "belediging" en dat was wat door de officier van justitie ten laste was gelegd. Het hangt erg van de omstandigheden af of "fuck you" al dan niet een aantasting opleveren in iemands eer en goede naam.

De volgende omstandigheden waren in dit geval relevant. De verdachte was samen met zijn broer door de politie aangehouden op verdenking van een (ander) strafbaar feit. De broer had zoiets nog niet eerder meegemaakt en raakte over zijn toeren. De verdachte wilde zijn broer kalmeren. De desbetreffende politieambtenaar stond dat echter niet toe en hield hem bij zijn broer weg. De verdachte reageerde daarop geïrriteerd en riep "fuck you" in de richting van deze politieambtenaar. Het ging om een enkele uitroep. Van andere scheldwoorden of krachttermen is niet gebleken.

Tijdens de zitting verklaarde de verdachte desgevraagd dat hij dit uit machteloosheid had geroepen. De politierechter heeft de verdachte voorgehouden dat hij het taalgebruik niet netjes en niet vriendelijk vond en dat je zoiets niet tegen de politie moet zeggen. Maar hij achtte niet bewezen dat de verdachte de bedoeling had gehad om de politieambtenaar met deze woorden in zijn eer en goede naam aan te tasten.

Inmiddels is bekend geworden dat het Openbaar Ministerie van dit vonnis in hoger beroep is gegaan. Dan kan blijken of het Gerechtshof het oordeel van de politierechter deelt.

mr. F. Koster
persrechter rechtbank Zwolle-Lelystad

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 6 februari 2007