Jongerenraad reikt Digibewust Award uit aan Martijn van Dam

Digibewust

Persbericht

Jongerenraad reikt Digibewust Award uit aan Martijn van Dam

Den Haag, 6 februari Vandaag is Martijn van Dam verkozen tot meest digibewuste politicus van Nederland. De DigiRaad, de nationale adviesraad voor en door jongeren over veilig internet, en de Jury van de Digibewust Award zien hem als boegbeeld van de digitale generatie: hij ziet de kansen en mogelijkheden van nieuwe digitale ontwikkelingen, maar wijst ook op het belang van een veilige digitale omgeving. De Digibewust Award is een initiatief van Digibewust en is uitgereikt op de Europese Safer Internet Day.

De DigiRaad en de jury van de Digibewust Award willen met deze prijs het belang van digibewuste politici onderschrijven. De award is niet alleen een beloning voor de afgelopen tijd, maar schept ook de verwachting dat in de komende kabinetsperiode de aandacht voor digitale thema s niet naar de achtergrond verdwijnt. 'Ik heb bij mijn debuut als politicus gesteld te zullen strijden voor de rechten en vrijheden van de internetgeneratie. Ik ben dan ook bijzonder blij dat juist ook de internetgeneratie mij deze prijs gunt' aldus Martijn van Dam.

Voorafgaande aan de uitreiking debatteerden de vijf genomineerden (Martijn Van Dam, Arda Gerkens, Joop Atsma, Frits Huffnagel en Hans Franken) over onder andere (de toekomst van) online hulpverlening, internet in het onderwijs en anonimiteit op internet.

Oeuvre prijs
Hans Franken (CDA-senator) krijgt van DigiRaad en de Jury erkenning voor zijn bijdrage aan de juridische fundamenten van de digitale wereld en de deskundigheid, zorgvuldigheid, erudietheid en betrokkenheid die hij daarbij liet en nog steeds laat zien. Speciaal voor Hans Franken is daarom de Digibewust Oeuvre prijs in het leven geroepen.

'Martijn van Dam en Hans Franken kunnen worden gezien als de vertegenwoordigers van twee generaties. Franken heeft de fundamenten gelegd waarop de nieuwe generatie haar digitale ontwikkelingen kan bouwen. De DigiRaad en de jury konden niet anders dan beslissen om twee prijzen uit te reiken' aldus juryvoorzitter Roger van Boxtel. Imke Leenders, vertegenwoordigster van de DigiRaad, meldt dat de DigiRaad het van wezenlijk belang vindt dat er vooral ook naar de toekomst gekeken wordt. Hans Franken heeft dankzij zijn deskundigheid in het verleden al heel veel betekend. Martijn van Dam is zijn politieke carrière in vergelijking tot Hans Franken pas net gestart en kan in de toekomst nog veel gaan betekenen.

In de jury van de Digibewust Award zitten naarst Roger van Boxtel (voorzitter ECP.NL en voorzitter Raad van Bestuur Menzis) Klaske de Jonge (directeur Consumentenbond), Toine Maes (directeur Kennisnet ICT op School), Paul t Hoen (ICTRegie en ICT Personality 2006), Hedy van der Ende (Govcert/Waarschuwingsdienst) en Herna Verhagen (commercieel directeur TNT Post).

Safer Internet Day 2007
De Safer Internet Day is een jaarlijks terugkerend Europees event (geïnitieerd vanuit het overkoepelende Insafe netwerk, www.saferinternet.org) om zowel mediawijsheid te promoten als ook een veilig, ethisch en efficiënt gebruik van het internet en mobiele telefoons. In Nederland is de Safer Internet Day 2007 georganiseerd door Digibewust (de Nederlandse partner in het Insafe netwerk) en de Kindertelefoon. Beide partijen onderstrepen vooral de mogelijkheden die digitale middelen kinderen bieden, mits zij zich maar bewust zijn van de mogelijke gevaren en risico s. H.K.H. Prinses Máxima toont door haar aanwezigheid op deze dag haar betrokkenheid bij het onderwerp.