GTI NV

Safire wint publieksprijs Nederlandse Bouwprijs 2007

Utrecht, 6 februari 2007

Tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op maandagavond 5 februari heeft Safire B.V. de publieksprijs gewonnen met de inzending PPS Renovatie Financiën. Het project is met overgrote meerderheid gekozen uit twintig nominaties, verdeeld over zes categorieën. Tevens won Safire de Nederlandse Bouwprijs 2007 in de categorie Integraal ontwerpen en bouwen.

Safire is een consortium bestaande uit Strukton, ABN AMRO, GTI, Burgers Ergon en ISS. Architect is Meyer en Van Schooten architecten uit Amsterdam. Het project PPS Renovatie Financiën is het eerste project voor rijksgebouwen in Nederland dat middels publiek-private samenwerking (pps) tot stand is gekomen. Het omvat het ontwerp, de renovatie, de financiering en herinrichting van het ministerie van Financiën in Den Haag (66.000 m2), inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw voor een periode van 25 jaar.

Het jurycommentaar luidde als volgt: een renovatie, waarbij bij aanvang in acht wordt genomen dat 25 jaar lang de continuïteit wordt gegarandeerd, is nog niet eerder voorgekomen in de Nederlandse bouwgeschiedenis. Deze case kan dienen als voorbeeld als het gaat om goede samenwerkingsvormen van alle betrokken partijen. Als één van de vele voordelen heeft dit een kostenbesparing van 15% opgeleverd in vergelijking met een traditionele aanbesteding. Het is een zeer vernieuwende contractvorm binnen de bouwwereld, waarbij de integratie van de diverse partijen uit de bouwkolom centraal staat.

Het publiek was het eens met de jury. 90.000 mensen die zich hadden ingeschreven voor de bouwbeurs, mochten via internet stemmen. Met 56% van de stemmen won Safire ook de publieksprijs. De prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een proces, dienst, product of project dat een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de bouw. Het gaat daarbij om het innovatief karakter of de duurzame uitstraling voor de bouwbranche.

Bij het project PPS Renovatie Financiën heeft de architect enerzijds de brutalistische stijl van het oorspronkelijke ontwerp weten te handhaven terwijl anderzijds nieuwe mogelijkheden zijn gecreëerd. De kleine binnentuin is veranderd in een atrium met vergadercentrum, de gevel aan het Korte Voorhout is doorgebroken waardoor de grote binnentuin een toegankelijk "hof" wordt met de centrale entree. Op de hoek Korte Voorhout Prinsessegracht is een transparante wintertuin toegevoegd. Deze glazen hoekbebouwing zal een duidelijke landmark vormen voor de entree tot de Haagse binnenstad.

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Het energieverbruik gaat aanzienlijk omlaag door toepassing van een warmte-koudeopslaginstallatie, warmtepompen, dubbele huidgevel en klimaatplafonds. Er zal voor 100% gebruik worden gemaakt van duurzame energie. Daarnaast is het gebouw zeer flexibel door verhoogde vloeren, klimaatplafonds en door plaatsing van installaties in de dubbele huidgevel.

Deze resultaten zijn mogelijk doordat er in de beoordeling door de opdrachtgever naast prijs ook kwalitatieve criteria zijn meegewogen. Scheidend projectdirecteur Gerard Versseput van Safire: "De aanbiedingsprijs is niet beperkt tot de stichtingskosten maar omvat ook het onderhoud, de energiekosten en facilitaire diensten. Dat betekent dat bij het ontwerp is uitgegaan van een life-cycle benadering. Alle betrokkenen hebben als een geïntegreerd team samengewerkt bij het ontwerpen en prijzen. Het gebouw stond niet meer centraal, maar de toekomstige gebruiker. Door deze benadering konden zeer innovatieve en inventieve oplossingen ontstaan."

Begin 2007 wordt begonnen met de bouwkundige renovatie van het ministerie van Financiën. Het gebouw zal naar verwachting eind 2008 in gebruik worden genomen.

Noot voor de pers, niet bestemd voor publicatie Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de heer Dick Spinder, projectdirecteur,
tel. 015-215 00 71 of 06-22 78 21 25.
E-mail: safire@strukton.com.

Zie voor meer informatie ook:
www.minfin.nl/renovatie
www.minfin.nl/pps
www.rijksgebouwendienst.nl > projecten