Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
1 Vragen van mevrouw G.A. Oskam,
de heer J.A. Kleuver en de heer P. Zwanenberg
(ingekomen op 11 januari 2007
en antwoorden door het college verzonden op 6 februari 2007)


In het RTV Utrecht programma U Vandaag bleek dat de steile kades van de vijver bij winkelcentrum Parkwijk, in Parkwijk, leiden tot verdrietige situaties waarbij eendjes en kikkers verdrinken. In hetzelfde programma bleek dat de gemeente de tijdelijke oplossingen van bewoners weghaalt en het college andere, duurzame oplossingen, niet wil financieren.

Ook het AD/UN van 9 januari schonk hier aandacht aan. De reacties op de website van het AD spreken boekdelen. Het is voor velen onbegrijpelijk dat een klein eilandje in de vijver, waarop deze dieren kunnen uitrusten, niet mogelijk is.


Dit alles leidt ons tot de volgende vragen:


1. Bent u het met D66 en GroenLinks eens dat de huidige situatie van de vijver bij winkelcentrum Parkwijk ongewenst is?


Voor de eendjes die in het water terecht komen, is de situatie ongewenst. Dit heeft een directe relatie met het ontwerp.

2. Waarom heeft de gemeente tijdelijke maatregelen van bewoners weggehaald?
3. Hoe vaak is dit gebeurd?


Deze "maatregelen" bestonden uit het in het water gooien van pallets en hout en het storten van zand in gemeentelijk water. Bij de schoonmaakronde wordt dat als vuil gezien en eruit gehaald. Het storten van zand is niet toegestaan, daar is ook de eigenaar van het water, hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) niet van gediend.

4. Wat zijn de kosten van een duurzame oplossing die soelaas kan bieden aan deze dieren
5. Een eendentrapje zou, volgens bewoners, slechts 500 euro kosten. Waarom wil het college dit niet aan een eendentrapje besteden?


De kosten zijn in dit geval niet het belangrijkste obstakel. Voor de argumentatie om hier nu niet voor te kiezen verwijs ik u naar de bijgevoegde brief aan de commissie.

6. Volgens de reactie van wethouder Bosch in U Vandaag, zou één van de redenen dat dit niet kan zijn omdat dit dan ook bij andere vijvers met steile kades moet gebeuren. Hoeveel vijvers met steile kades zijn er in de gemeente Utrecht met soortgelijke trieste gevolgen voor onze fauna?


De reactie van wethouder Bosch betrof het feit dat het niet zo kan zijn dat van de gemeente verwacht kan worden dat er in gevallen, waar iets fout gaat in de natuur, altijd ad hoc maatregelen genomen worden. Dieren kunnen regelmatig per ongeluk ergens op een verkeerde plek terecht komen maar de gemeente kan niet altijd klaar staan om in te springen. U vraagt naar vijvers met steile kades maar dat komt nauwelijks voor in de stad. Bij de meeste vijvers speelt het probleem niet omdat daar doorgaans sprake is van natuurlijke bermen, een taludje, eilandjes of dergelijke.


---- --




---- --