Wageningen Universiteit

hoe doen de hersenen dat? Leren en geheugen: hoe doen de hersenen dat?

6 feb 2007 19:45

Onderdeel: Wageningen UR

Locatie: Botanisch Centrum, WUR-gebouw 352, Arboretumlaan 4, Wageningen

Organisatie: Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen

Lezing door Prof. dr. W.H. Gispen, hoogleraar Neurowetenschappen en Rector Magnificus Universiteit UtrechtÂ

Vrije toegang

Onze hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen die in netwerken samenwerken om bepaalde taken uit te voeren of te controleren. In deze lezing zal Prof. Gispen moderne inzichten geven in de biologie van leren en geheugen. Het is inmiddels mogelijk om in de hersenen vast te stellen dàt er geleerd wordt, maar niet wàt er geleerd wordt. We weten nu hoe en waar in de hersenen informatie in de netwerken wordt opgeslagen (het âgeheugenspoorâ). Als we ouder worden, worden onze hersenen minder plastisch en kunnen ze moeilijk nieuwe geheugensporen maken. De farmaceutische industrie probeert geneesmiddelen te ontwikkelen die het verlies van plasticiteit tegen gaan.

Willem Hendrik Gispen (1943) studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. In 1980 werd hij benoemd tot hoogleraar in de Neurowetenschappen. Voor zijn wetenschappelijke onderzoek over neuroplasticiteit ontving hij o.a. ere-doctoraten in de USA, Italië, Rusland en Moldavië. Hij is lid van de KNAW en de Academia Europaea. Sinds april 2001 is prof. Gispen Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht.

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen organiseert lezingen voor iedereen die geïnteresseerd is. De onderwerpen van de lezingen zijn niet alleen wetenschappelijk interessant maar hebben ook maatschappelijke relevantie. Informatie over het NWG Wageningen en het programma is te vinden op www.nwgwageningen.nl




Zie het origineel
Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen