Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Eindelijk importverbod zeehondenbont - maar wel onnodig laat

06-02-2007 * SP-Kamerlid en dierenbeschermer van het jaar Krista van Velzen is erg verheugd over het besluit van minister Veerman om de import van zeehondenbont en -producten te verbieden. Van Velzen: "Bijna 2 jaar geleden stelde ik al per motie voor dit verbod te regelen. Helaas stemden zowel VVD als PvdA tegen, omdat zij dit verbod liever in een eigen initiatief wetsvoorstel wilden regelen. Politiek met een hele kleine 'p' dus, waardoor we twee jaar te lang op een verbod moesten wachten. Dat geeft wel een wrange bijsmaak."

Van Velzen hoopt dat het verbod zich niet beperkt, PvdA en VVD willen, tot klapmutsen en zadelrobben uit Canada. Liever ziet ze dat alle import van zeehondenbont en - producten wordt verboden. "In Namibië wordt met dezelfde gruwelijke methode gejaagd op Kaapse robben. Hun pelsen worden net zo goed naar Europa geëxporteerd. Er is geen enkele reden om dit niet ook meteen te verbieden."

Sinds 2004 jaar is de invoer van zeehondenolie naar Nederland sterk toegenomen. In 2001 was de import van zeehondenolie 74.451 euro waard, maar in 2004 is de waarde van deze importen al tot 521.060 euro gestegen. De verwachting is dat de handelswaarde in 2005 boven de 725.000 euro zal uitkomen

In de Europese Unie bestaat nog een bloeiende handel in zeehondenbont. In 2003 zijn ongeveer 50.000 zeehondenpelzen (ter waarde van 1,6 miljoen) uit Canada geïmporteerd. Ook uit Rusland, Groenland en Noorwegen zijn zeehondenpelzen geïmporteerd. De SP zal zich dan ook hard blijven maken voor een Europees importverbod.