Gemeente Leeuwarden

Logo CDA Leeuwarden Logo CDA Leeuwarden

CDA: Alleenstaande ouders niet tot werk verplichten

Bron: CDA Leeuwarden (07-02-2007)
Schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid van het reglement van orde gemeenteraad van de gemeente Leeuwarden.
Geacht college,

Onlangs is in de gemeenteraad gesproken over de herijking van het beleid rond de wet werk en bijstand. Tijdens deze bespreking heeft onze fractie haar steun uitgesproken voor het nieuwe beleid. Tijdens de bespreking heeft wethouder Florijn aangegeven voornemens te zijn op enige termijn de vrijstelling van de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met kinderen tot vijf jaar te beëindigen. Tijdens deze vergadering diende de fractie van de ChristenUnie een motie in waarin deze beleidswijziging werd afgekeurd. Als CDA Leeuwarden fractie hebben wij deze motie gesteund als signaal dat wij tegen de afschaffing van de vrijstelling zijn. De motie kreeg echter geen meerderheid in de gemeenteraad.

De wethouder gaf aan derhalve voornemens te blijven de huidige verordening te willen herzien op het aangegeven punt. Bij de presentatie van het nieuwe regeerakkoord tussen CDA, Partij van de Arbeid en ChristenUnie is echter gebleken dat het nieuwe kabinet voornemens is de vrijstelling voor alleenstaande ouders met kinderen tot vijf jaar bij wet te gaan regelen. Een ontwikkeling die wij als fractie toejuichen. Op dit moment heeft de gemeente de vrijheid om de vrijstelling wel of niet in de lokale verordening te regelen. Deze vrijheid komt te vervallen.

Naar aanleiding hiervan de volgende vraag:


* Is het college bereid om in afwachting van de nieuwe landelijke regelgeving, het voornemen om de verordening aan te passen wat betreft de vrijstelling van alleenstaande ouders met kinderen tot vijf jaar, op ons verzoek te laten vallen?

Wij ontvangen graag op zo kort mogelijke termijn antwoord op de gestelde vraag.

Met vriendelijke groet,

H. van der Molen,
CDA Leeuwarden.