Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Ideale woonkamer in bibliotheek Afrikaanderwijk

De ideale woonkamer van de Afrikaanderwijk bestaat. Hij is tot en met 29 april 2007 te bezichtigen in Bibliotheek Afrikaanderwijk, aan de Paul Krugerstraat 61.

Thuis in Afrikaanderwijk
Woensdag 31 januari was de presentatie hiervan, onder de naam Thuis in Afrikaanderwijk. Een project van wijkconservator Margareth Wallée, in samenwerking met kunstenares Marga de Waard.

Beetje van alles
De ideale woonkamer is samengesteld door diverse bewoners uit de Afrikaanderwijk. Een beetje van alles uit diverse culturen: bijvoorbeeld een vloer van licht laminaat met een moderne zitbank, vitrinekasten met kristal en porselein, kunstwerken, maar ook islamitische teksten op de muur, en nog veel meer.

Workshops
Voor het zover kwam, discussieerden de deelnemende bewoners in een aantal workshops over de inrichting van deze huiskamer. Zo probeerde het Historisch Museum Rotterdam (= initiatiefnemer) inzicht te krijgen in de functie van de woonkamer, het belang van bepaalde voorwerpen en de beleving van deze leefruimte door de wijkbewoners.

Deelnemers
De deelnemers zijn afkomstig van diverse Nederlandse taalgroepen, Stichting Welzijn Feijenoord, het verzorgingscentrum Maasveld en de 50+ groep van Lalla Rookh. Tijdens de presentatie ontvingen ze een certificaat. In de speciaal ingerichte woonkamer zijn verder voorwerpen, fotos, collages en een video van de workshops te zien.

Informatie
Hebt u nog oude fotos, voorwerpen of verhalen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van de Afrikaanderwijk? Neem gerust contact met Margareth Wallée, van maandag tot en met woensdag bereikbaar via telefoonnummer (06) 10 20 46 98 of via m.wallee@hmr.rotterdam.nl.

(foto: Margareth Wallée (rechts) met een van de deelnemers. Samen bekijken ze het fotoboek met indrukken van bewoners over hun eigen woonkamers. Op de achtergrond een glimp van de ideale woonkamer van de Afrikaanderwijk.)