Gemeente Hengelo

Cijfers politie geven positief beeld

Hengelo blijft een van de veiligste steden van Nederland. Dat blijkt uit de politiecijfers over 2006. Dankzij de goede samenwerking op veiligheidsgebied tussen gemeente, politie en andere betrokken organisaties is op veel onderdelen vooruitgang geboekt. De dalende trend van de afgelopen jaren m.b.t. misdrijven zet zich voort in Hengelo. Het aantal misdrijven is in 2006 met 5,5% gedaald en het ophelderingspercentage is weer gestegen. De meldingen zijn licht gestegen, maar het aantal aangiftes is daarentegen afgenomen. Zorgpunten zijn er nog wel, zo is het aantal meldingen van bedreigingen, mishandeling en straatroof gestegen. Speerpunten voor de politie Hengelo in 2007 zijn verkeer, huiselijk geweld, veilig uitgaan en jeugd.

Uitgesplitst is het aantal woninginbraken, het aantal diefstallen van of uit autos, het aantal zedenmisdrijven en het aantal overvallen sterk gedaald. Op een aantal gebieden was er echter ook sprake van een lichte stijging. Het aantal meldingen van bedreigingen, mishandeling en straatroof is gestegen. Na analyse van de cijfers kan worden geconstateerd dat bij het aantal meldingen van bedreigingen en mishandelingen veel zaken van huiselijk geweld genoteerd staan. Gemeente, politie en andere instanties hebben veel geïnvesteerd om meer inzicht te krijgen in de aantallen huiselijk geweld. Een uitwerking van deze investering is terug te zien in de toegenomen aantallen huiselijk geweld.

Straatroof sprong er in 2006 in Hengelo in negatief opzicht uit. De oorzaken van het hoge cijfer zijn toe te wijzen aan een aantal series van straatroof. Hierbij kan worden gemeld dat meer dan 50 procent van deze zaken van straatroof zijn opgelost.

Helaas heeft de daling van het aantal verkeersongevallen in 2005 in Hengelo zich niet voortgezet in 2006. Naar de oorzaak hiervan wordt nader onderzoek gedaan. Het is wel reden voor de politie om nadrukkelijk het verkeer als belangrijk speerpunt te benoemen en om ook in te zetten op strakke handhaving op de naleving van de verkeersregels door de weggebruikers.

Hengelo, een van de veiligste steden van Nederland

Aanpak veelplegers werpt vruchten af

Een speerpunt in het Integrale Veiligheidsbeleid van de gemeente Hengelo is de aanpak van veelplegers. In 2005 is gestart met een gezamenlijke aanpak door politie, justitie en gemeente. Concrete resultaten van deze aanpak zijn terug te zien in de cijfers met betrekking tot woninginbraken en auto-inbraken. Deze zijn aanzienlijk gedaald. Ook goede voorlichting, waardoor mensen preventieve maatregelen nemen om inbraken in woning of auto te voorkomen draagt bij aan een daling van de cijfers.

Wijk- en buurtwerk staat centraal

Het bevorderen van veiligheid in de wijk is ook een speerpunt van het gemeentelijk Integrale Veiligheidsbeleid. De politie speelt hier een belangrijke rol in. In de nota Veiligheid in balans, balans in Veiligheid heeft de politie onlangs nog benadrukt dat uitgangspunt het wijk- en buurtgebonden politiewerk blijft. Vanuit de samenleving werken voor de samenleving. Zo is bijvoorbeeld in 2006 aan het wijkgericht werken een extra impuls gegeven, doordat de politie wijkscans heeft gemaakt. In een wijkscan geeft de politie een beeld van de veiligheidsproblemen van een specifieke wijk. Het veiligheidsbeeld dat wordt geschetst in een wijkscan is gebaseerd op twee kennisbronnen binnen de politie. Enerzijds de harde cijfers uit de politiestatistieken, anderzijds de kennis van de politiemensen die in de desbetreffende wijk werken. Wijkscans zijn bedoeld als onderbouwing voor beleidskeuzes. Met een wijkscan in handen kan een politieafdeling gerichte speerpunten kiezen, doelen stellen en activiteiten formuleren.

Keurmerk Veilig Ondernemen en uitbreiding biketeam

In 2006 is het Keurmerk Veilig Ondernemen in Hengelo toegekend aan de binnenstad en aan het industrieterrein Twentekanaal. Voor meer informatie hierover zie: www.rpctwente.nl, de site van de Stichting Criminaliteitsbeheersing Twente.

Begin 2006 is het biketeam van de politie in Hengelo en Borne meer dan verdubbeld. Bikers zijn agenten die met een mountainbike en een speciaal daarvoor ontwikkelde uitrusting politiewerkzaamheden verrichten. Zij hebben daarvoor een speciale opleiding gevolgd. De inzet van het biketeam werpt haar vruchten af. Grote voordelen van de bikers zijn de snelheid bij korte afstanden en de directe aanspreekbaarheid voor de burgers. Ook het ongehoord en ongezien surveilleren is een groot voordeel. Door het bikewerk is de kans om bijvoorbeeld autokrakers op heterdaad te betrappen groter. Kortom: de agent op de mountainbike is een goed en effectief surveillancemiddel voor zowel het Hengelose als Bornse centrum, als in de Hengelose en Bornse wijken. De gemeente Hengelo en de gemeente Borne hebben een bijdrage geleverd in de financiering. Deze financiële injectie is gebruikt bij de aanschaf van de fietsen, de uitrusting en kleding voor de nieuwe bikers.