Gemeente Nederbetuwe


Winkelconcentratie Kesteren

07 feb 2007
Op 19 december 2006 vond een informatieavond plaats over een mogelijke winkelconcentratie in het dorp Kesteren. De stand van zaken tot nu toe.

Project "Winkelconcentratie Kesteren"

I. Aanleiding

Op basis van de wens, uitgesproken door een aantal ondernemers, om de winkelvoorzieningen binnen Kesteren te concentreren aan de Hoofdstraat is ongeveer anderhalf jaar geleden het project om hiertoe te komen opgestart. Er is toen een stuurgroep in het leven geroepen die de eerste plannen heeft ontwikkeld.

II. Globale inhoud project

Het ligt in de bedoeling de winkelvoorzieningen te concentreren binnen de Hoofdstraat waarbij tegelijkertijd een aantrekkelijke openbare ruimte zal worden gecreëerd met een pleinfunctie. Op de verdieping boven de winkelvoorzieningen zullen woningen worden gesitueerd om zo ook buiten de openingstijden van de winkels een leefbaar centrum te kunnen creëren.

III. Proces tot nu toe

In november 2006 is voor de voorbereidende werkzaamheden, door de gemeenteraad, een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. In diezelfde periode is een projectstructuur vastgesteld, volgens welke het project nader vormgegeven wordt.

Tevens is door de stuurgroep een voorkeursmodel (zie elders op de site) gekozen en volgens dat model wordt momenteel een stedenbouwkundige visie ontwikkeld.

De stedenbouwkundige visie vormt de basis van het project. Hierin worden definitieve keuzes gemaakt over de diverse te ontwikkelen locaties en wordt een uitspraak gedaan over de massa's en hoogtes van bebouwing in de Hoofdstraat.

Op de verdieping boven de winkelvoorzieningen zullen woningen worden gesitueerd en de stedenbouwkundige visie doet ook uitspraken over het aantal toe te voegen woningen.

Stedenbouwkundige visie

Tevens vormt de stedenbouwkundige visie de basis voor de toets of een en ander financieel haalbaar zal zijn. Als die toets positief uitpakt kan het project voortgezet worden en zal een stedenbouwkundig ontwerp worden opgesteld dat, meer op detailniveau, een nadere uitwerking zal zijn van de stedenbouwkundige visie.

In de voorbereidende fase naar de stedenbouwkundige visie toe is van alle geïnteresseerde ondernemers gevraagd om aan te geven hoeveel vierkante meters zij wensen in de nieuwe situatie. Een onderzoek hiertoe is uitgevoerd door de "Helpdesk Winkelvoorzieningen Kleine Kernen Rivierenland". Dit is een project binnen welke context de advieswerkzaamheden van Adviesburo Kardol, in samenwerking met het MKB-Rivierenland en de Kamer van Koophandel Rivierenland, plaatsvinden.

Intentieovereenkomst

De geïnteresseerde ondernemers zal gevraagd worden een intentieovereenkomst te ondertekenen waarmee zij aangeven de intentie te hebben hun winkels te concentreren binnen het daarvoor aangewezen gebied. Deze ondernemers vormen dan samen de kopgroep van ondernemers die mee gaan denken over de verdere planvorming.

Informatieavond

Op 19 december 2006 heeft een informatieavond plaatsgevonden waar de ondernemers en omwonenden op de hoogte zijn gesteld van de planvorming tot nu toe. Op basis van de wens die op die avond geuit is door de omwonenden zijn we momenteel bezig met het instellen van een klankbordgroep voor omwonenden. Het college heeft hiervoor op 23 januari 2007 het groene licht gegeven. Op deze wijze worden ook de omwonenden in een vroeg stadium betrokken bij de planvorming. De verwachting is dat half/eind februari overgegaan kan worden tot het daadwerkelijk instellen van die klankbordgroep.