Gemeente Coevorden

Twee nieuwe bruggen in centrum Coevorden

De uitvoering van het Masterplan Coevorden gaat het komende jaar in rap tempo verder. Drie grote projecten zijn onlangs aanbesteed door het college van burgemeester en wethouders. Het gaat om de aanleg en renovatie van bruggen, de herinrichting van de Weeshuisweide en de Aleida Kramersingel en de aanleg van havens, bastions, vestingstructuur en oplevering van bouwrijpe kavels. Al deze werkzaamheden beginnen komende zomer en worden uiterlijk 1 juli 2008 afgerond.

Deze week zoomen we verder in op de aanleg en renovatie van de bruggen. In de komende weken leest u meer over de andere werkzaamheden.

Het eerste deel van de Europese aanbesteding omvat de nieuwbouw van twee beweegbare bruggen over de Haven en tussen de Dwenger en sportpark De Pampert en de renovatie van de Bentheimerbrug. Dit werk is gegund aan Ballast Nedam.

Pampert

In het Wensbeeld uit 1999 schetste stedenbouwkundige Khandekar twee nieuwe bruggen in het centrum, die nu zijn uitgewerkt. De beweegbare brug voor fietsers en voetgangers naar de Pampert maakt het centrum goed bereikbaar voor bezoekers die hun auto parkeren bij sportpark De Pampert. De stalen brug is heeft een strakke, ranke uitstraling. Aan de kant van de Dwenger sluit de brug aan op nieuw te maken straatwerk, aan de kant van de Pampert komt een gemetseld landhoofd.

Haven

De beweegbare brug over de Haven maakt het gebied rond de Vlijt toegankelijker. De haven blijft goed bereikbaar voor de meeste boten; voor hogere boten is de brug te openen. De brug over de Haven sluit aan de sfeer van het historisch centrum van Coevorden. De stalen brug is rank gedimensioneerd en heeft een donkere kleur. Het ontwerp van Bureau Khandekar verwijst naar vroegere tijden, maar is wel een eigentijdse vertaling daarvan en geen exacte kopie van een historische brug.

Bentheimerbrug

De Bentheimerbrug wordt gerenoveerd: de brug krijgt een nieuw wegdek en wordt opnieuw geschilderd, het mechanische deel wordt gerenoveerd, de elektrische installatie en de slagbomen worden vernieuwd en er worden betonreparaties uitgevoerd.

Locaties voor de geplande bruggen in het centrum van Coevorden Locaties voor de geplande bruggen in het centrum van Coevorden

De nieuwe brug bij de Pampert
De nieuwe brug bij de Pampert

De nieuwe brug bij de Haven De nieuwe brug bij de Haven