Ingezonden persbericht


Jonge Democraten: Geloof in maakbare samenleving is terug

Betutteling overheerst. Dat stellen de Jonge Democraten, de aan D66 verbonden jongerenorganisatie, in hun eerste reactie op het coalitieakkoord. Het akkoord ademt weinig visie, volgens hen. Moeilijke dossiers, zoals de vergrijzing en de woningmarkt, worden niet of nauwelijks opgepakt. De coalitiepartijen zeggen vertrouwen te hebben in de burger, maar beperken dit vervolgens met een hele schare aan maatregelen die het geloof in de maakbare samenleving weer in ere herstellen. Het meest lachwekkende voornemen is het beperken van de openstelling van winkels op zondag.

Een ander treffend voorbeeld hiervan is het strenger aanpakken van softdrugsverkoop en hennepteelt. Waar de praktijk al decennia lang laat zien dat het bestrijden van de teelt een heilloze weg is en dat de gezondheid van gebruikers is gebaat bij openheid en kwaliteitscontrole, wendt het kabinet het hoofd af. Het weigert de realiteit onder ogen te zien en kiest voor een bewezen mislukking.

De D66-jongeren beschouwen de plannen voor aangescherpte inburgeringsverplichtingen als een andere, zeer schadelijke maatregel die de werkelijkheid negeert. Aan oudkomers die al jaren in Nederland verblijven worden resultaatverplichtingen opgelegd. Velen van hen volgen al vele jaren les, maar zijn toch niet in staat om het niveau van een startkwalificatie te bereiken. De JD is voorstander van het laten inburgeren van personen en het verlangen van inspanningsverplichtingen, maar is bevreesd voor een symboolmaatregel ten koste van zwakkere groepen in de samenleving.

Positief zijn de jongeren over de invoering van een gedifferentieerde kilometerheffing en de inkomensafhankelijke arbeidskorting, lang gekoesterde wensen van sociaal-liberalen. Op die punten laten de coalitieonderhandelaars zien wel degelijk gevoelig te zijn geweest voor rationele argumenten. De Jonge Democraten doen een klemmend beroep op het kabinet om ook op de overige dossiers open te staan voor de werkelijkheid. Voorzitter Ton Monasso: "Voor zover het akkoord visie probeert te ademen, is die inconsistent en achterhaald. Een kleurloos kabinet van technocraten is weinig spannend, maar misschien wel het minst slechte dat Nederland nu kan overkomen."



Ingezonden persbericht