PvdA Rotterdam


Persbericht
Donderdag 08 februari 2007

Ook voor gevangenen ID-bewijs verplichten

Terwijl buiten de muren iedereen van boven de 16 jaar zijn identiteitskaart moet laten zien, zitten veel gevangenen zonder identiteitsbewijs of paspoort vast. Dit zorgt voor de nodige problemen terwijl ze hun straf uitzitten en daarna.

De PvdA wil dat hier een einde aan komt. Elke gevangene moet binnen de gevangenis een ID-bewijs hebben. Dat vergemakkelijkt tijdens de detentie de mogelijkheid om deel te nemen aan scholings- en werkprojecten buiten de muren en voorkomt problemen na de vrijlating. Nu kost het grote moeite om na vrijlating een ID-bewijs te krijgen. En dat zorgt weer voor de nodige andere problemen, zoals de aanvraag van een uitkering of het vinden van een woning, want daar heb je je ID-bewijs voor nodig. PvdA-raadslid Matthijs van Muijen: "Hoewel de gemeente Rotterdam hard werkt aan betere nazorg van ex-gedetineerden, kan er nog een hoop verbeteren. De kans op terugval is stukken groter als uitkering, huisvesting en zorg niet geregeld zijn. Een geldig ID-bewijs vormt de sleutel voor succesvolle nazorg en reïntegratie in de samenleving."

De PvdA pleit ervoor ID-bewijzen tijdens detentie te verstrekken om te voorkomen dat ex-gedetineerden straks op straat staan zonder geldige legitimatie. Ook moet voorkomen worden dat pas na een maand een (tijdelijke) uitkering geregeld is. Van Muijen: "Als een ex-gedetineerde geen middelen van bestaan heeft is dat vragen om problemen die makkelijk voorkomen kunnen worden."
________________________________

Voor meer informatie
Matthijs van Muijen, 06-178 38 616

Monique Smits
Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam
010-417 9368, 06-12 355 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl