Ondertekening convenant gemeentelijk waterplan Alblasserdam

Op 7 februari zullen dijkgraaf G.N. Kok van het waterschap Rivierenland en wethouder Dekker van de gemeente Alblasserdam hun handtekening zetten onder een convenant waarin de samenwerking tussen het waterschap en de gemeente op het gebied van water wordt vastgelegd. Het convenant is de afsluiting van het opstellen van het gemeentelijk waterplan Alblasserdam.

Waterplan

In 2006 is in samenwerking tussen het waterschap Rivierenland en de gemeente Alblasserdam het gemeentelijk waterplan Alblasserdam opgesteld. Het waterplan verschaft zowel de gemeente als het waterschap inzicht over het functioneren van het watersysteem in Alblasserdam. Bovendien wordt in het plan de gezamenlijke visie op het water en het waterbeleid tussen de partijen vastgelegd.

In het convenant worden afspraken gemaakt over de uitvoering van de maatregelen uit het waterplan. Het convenant zal om 15.30 uur in het gemeentehuis van Alblasserdam ondertekend worden.

Baggeren

Bij de onderzoeken naar het watersysteem bleek dat de baggerachterstand in Alblasserdam een van de grootste knelpunten is voor het goed functioneren van het systeem. Om dit achterstallig onderhoud op te pakken was een aantal jaar geleden al een baggerplan opgesteld waarbij vrijwel alle watergangen in Alblasserdam gebaggerd zouden worden. Door problemen met de afzetlocaties voor het slib was de uitvoering van dit plan vertraagd.

Inmiddels zijn de baggerwerkzaamheden in volle gang. Ook bij het baggeren zijn er voordelen te halen uit de samenwerking tussen waterschap en gemeente. Een goed voorbeeld hiervan is het baggeren langs de kade van Het Nieuwe Waterschap. Hierbij wordt het baggerslib uit de gemeentelijke watergang verwerkt op een strook grond van het waterschap direct naast de watergang. Na het indikken van het slib zal deze oever een natuurvriendelijke inrichting krijgen.

Door deze samenwerking spaart de gemeente kosten uit omdat baggerslib afvoeren een stuk duurder is dan verwerken op de aangrenzende oever. Het waterschap krijgt een opgeknapte oever terug, waarbij de belevingswaarde hoger ligt dan de huidige oever.

Om de samenwerking te symboliseren zullen dijkgraaf Kok en wethouder Dekker hier om 16.00 uur samen een stukje van de watergang baggeren.