Leefbaar Utrecht

Persbericht Leefbaar Utrecht

7 februari 2007

Motie tégen extra bouwvolume in Stationsgebied Utrecht

Naar aanleiding van beoogd extra bouwvolume Utrechts Stationsgebied:

"Visie A is en blijft Visie A. Punt uit!"

Donderdag bespreekt de Utrechtse gemeenteraad het Regionaal Structuurplan (RSP). In dit RSP worden door de Bestuursregio Utrecht afspraken vastgelegd over hoe de regio omgaat met het bouwen van woningen, kantoren en bedrijventerreinen. Eén van die afspraken gaat over de mogelijkheid om extra kantoren te bouwen in het Utrechtse Stationsgebied.

Stelt de gemeenteraad het RSP ongewijzigd vast, dan kan er maar liefst 100.000 vierkante meters extra volgebouwd worden in het Stationsgebied. Daarmee gooit dit College de door de bewoners gekozen Visie A op het Stationsgebied definitief in de prullenbak.

Fractievoorzitter Vincent Oldenborg: "Met zoveel extra kantoorruimte wordt het Stationsgebied volgestort met extra beton en glas en blijft er van een groen en open karakter helemaal niets meer over. De stad heeft gekozen en de gemeenteraad heeft die keuze overgenomen. Leefbaar Utrecht vindt het dan ook onacceptabel dat het College zo onzorgvuldig met de wens van de Utrechters omgaat. Visie A is en blijft Visie A. Punt uit!"

Bereikbaarheid

Daarbij komt nog dat er met de partners in het Stationsgebied afspraken zijn gemaakt over de bereikbaarheid van het gebied. Die afspraken zijn gebaseerd op het aantal vierkante meters dat in maart 2006 is afgesproken. 100.000 vierkante meter extra bouwvolume leidt tot méér verkeer dan de geplande infrastructuur aankan.

Motie

Leefbaar Utrecht zal morgen tijdens het debat in de gemeenteraad over het Regionale Structuurplan een motie indienen, die de gemeenteraad in staat stelt de onzalige extra bouwvolumes uit de RSP-nota te verwijderen. Leefbaar Utrecht rekent - gezien de eerdere reacties van verschillende (college)partijen - op een brede steun voor deze motie.


--- einde persbericht ---