Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: administratie blijvend aandachtspunt energiebedrijven

07-02-2007

De Directie Toezicht Energie (DTe), onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), is tevreden over verdere verbeteringen in de tijdigheid van administratieve processen, zowel bij leveranciers als bij netbeheerders. Toch zijn er nog steeds individuele bedrijven die steken laten vallen. Dit blijkt uit de scorecard over het vierde kwartaal van 2006.

Voor het eerst sinds het begin van de scorecard-meting liggen alle scores voor de markt als geheel boven de norm. Toch constateert DTe een aantal punten die blijvend aandacht verdienen. Zo blijft de correcte naleving van administratieve processen door alle partijen, dus ook de klanten, een aandachtspunt. In de meeste gevallen komt dit door ICT veranderingen bij de leverancier, of bij de netbeheerder(s) die benodigde gegevens moeten leveren aan de leveranciers. De focus op administratieve afhandeling heeft weliswaar geleid tot verbeteringen in de tijdigheid, maar nog steeds bereiken DTe relatief veel vragen en klachten, bijvoorbeeld over het veelvuldig schatten van meterstanden in plaats van het gebruik van feitelijke meterstanden bij verhuizingen en overstappen.

Met de energieleveranciers en netbeheerders die op specifieke onderdelen nog onder de norm presteren, voert DTe overleg om te bezien hoe op korte termijn verbeteringen in de administratie prestaties kunnen worden aangebracht.

DTe vindt het van groot belang dat de consument in een geliberaliseerde energiemarkt inzicht heeft in de prestaties van de energiebedrijven. Daarom laat de toezichthouder ieder kwartaal op haar website zien hoe het per energiebedrijf is gesteld met de tijdigheid van het versturen van rekeningen aan consumenten. Vanaf vandaag zijn de scorekaarten over het laatste kwartaal van 2006 te vinden. Aan de percentages op de scorekaarten is af te lezen of de energiebedrijven tijdig (binnen twee maanden) rekeningen versturen als gevolg van een verhuizing of switch. Ook de tijdigheid van het versturen van jaarafrekeningen staat vermeld.
Scorecard Leveranciers vierde kwartaal 2006
Prestaties facturering netbeheerders vierde kwartaal 2006