Ingezonden persbericht


Persbericht

Stichting Sobibor presenteert educatieve dvd over Kindertransport naar vernietigingskamp

Woensdag 7 februari, 15.30 uur, Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Parklaan 61

In juni 1943 werden vanuit concentratiekamp Vught 1269 kinderen weggevoerd naar de gaskamers in Sobibor. Slechts een paar van de joodse kinderen die in Vught zaten, hebben de oorlog overleefd. Aan de hand van interviews met overlevenden heeft de jonge filmmaakster Sara Beumer over het Kindertransport een documentaire gemaakt voor de 2de en 3de klas van het VMBO. Deze korte documentaire vormt de kern van een educatieve dvd met lesmateriaal, die op 7 februari in het Verzetsmuseum Amsterdam wordt gepresenteerd.

De dvd bevat ook:
? een langere driedelige documentaire
? drie persoonlijke geschiedenissen
? een impressie van een herdenking bij het monument voor het Kindertransport in het herdenkingscentrum in Vught.

De dvd wordt ondersteund door de website www.joodsekindereninkampvught.nl, waarop o.a.: ? de historische context van oorlog en vervolging wordt geschetst ? aandacht wordt geschonken aan het VN-verdrag over de Rechten van het Kind.

Bij de presentatie op 7 februari in het Verzetsmuseum zullen een aantal van de geïnterviewde overlevenden aanwezig zijn, evenals staatssecretaris mevrouw Ross-Van Dorp (VWS) en mevrouw Huitsing, directeur van de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WO II (VWS).

Na vertoning van de documentaire van Sara Beumer worden enkele korte toespraken gehouden onder het motto 'Door te herdenken vieren we het leven'. Sprekers zijn o.a. Jules Schelvis (oprichter van de Stichting Sobibor) en Jules Bohnen (die de overlevenden interviewde en medeproducent is van de dvd). Ook is er een optreden van Mirjam van Dam (zang) en Frans Heemskerk (piano).

De dvd is gerealiseerd door de Stichting Sobibor.

Exemplaren van de dvd voor de media zullen enkele dagen voor 7 februari beschikbaar komen.Enkele van de overlevenden kunnen desgewenst vóór de presentatie worden geïnterviewd. Ook zijn digitale foto's van hen beschikbaar.

U kunt zich hiervoor en voor nadere informatie richten tot Mirjam Huffener (projectleider): mirjam@stichtingsobibor.nl, 020-6767275


---- --