Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 054
Datum: 7 februari 2007

Nieuwe aanpak kavelruil
voor snelle verbeteringen Friese landbouwstructuur

Kavelruil is een kansrijk instrument is om tot snelle verbeteringen in de landbouwstructuur te komen. Dit blijkt uit het verslag van een achttal bijeenkomsten over de Friese landbouwstructuur die de provincie Fryslân in 2006 organiseerde. Tijdens de avonden is de steeds verdergaande schaalvergroting in de landbouw bediscussieerd met belangenorganisaties uit de landbouw, gemeenten en andere betrokken partijen.

De acht bijeenkomsten waren een vervolg op het Landbouwstructuuronderzoek, dat de provincie door de Dienst Landelijk Gebid (DLG) in 2005 heeft laten uitvoeren. Volgens landbouwgedeputeerde Anita Andriesen blijken er verschillende gebieden te zijn waar te weinig grond beschikbaar is voor de gewenste schaalvergroting of waar verbeteringen nodig zijn in de inrichtingssituatie. Bijvoorbeeld de gebieden Friens - Wytgaard - Reduzum, Jubbega 3e Sluis en Witmarsum - Schettens. In deze gebieden zou ook de verkaveling en de toedeling van gronden moeten worden verbeterd. Andriesen: 'Vanwege deze knelpunten gaan we dit jaar van start met een nieuwe aanpak, waarbij we projecten organiseren om op een snelle manier verbeteringen tot stand te brengen. Het draagvlak vanuit de streek is daarbij een belangrijke voorwaarde, de initiatieven zullen uit het gebied zelf moeten komen. Naast de landbouw willen we tegelijk ook wensen en ideeën oppakken op bijvoorbeeld het gebied van recreatie en leefbaarheid en deze samen tot uitvoering brengen. In de gemeente Dongeradeel wordt op dit moment al een dergelijk proefproject op het gebied van integrale gebiedsontwikkeling uitgevoerd. Misschien gaan we in Noord-West Fryslân ook op deze aan de slag.'

De nieuwe projecten zullen zich onder meer richten op het vergroten van de slagvaardigheid van het instrument 'kavelruil'. Bij kavelruil worden landbouwgronden onderling geruild om tot een betere inrichting van een gebied te kunnen komen. Dit kan variëren van kleinschalige kavelruil die helemaal vrijwillig is tot wettelijke ruiling met een verplichtend karakter. Om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden, zal binnenkort een nieuwe provinciale commissie kavelruil worden ingesteld, met daarin leden uit de landbouw, waterschap, natuurorganisaties, gemeente, provincie, kadaster en Dienst Landelijk Gebied (DLG). Ook komt er een nieuw projectbureau, waarin kavelcoördinatoren en specialisten op het gebied van integrale inrichtingsplannen de taak krijgen initiatieven uit de streek te ondersteunen en uit te werken. De al bestaande structuur van landinrichtingsprojecten blijft daarnaast gewoon bestaan.


---- --