Ingezonden persbericht


Rotterdam, 7 februari 2007

PERSBERICHT

Belasting op vliegtickets niet effectief

De in het regeerakkoord opgenomen belasting op vliegtickets zal weinig bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen, aldus GreenSeat, een organisatie die zich inzet voor klimaatneutraal vliegen. Door deze belasting zullen maar weinig mensen het vliegtuig laten staan. Ook zullen de inkomsten niet worden aangewend om uitstoot binnen de luchtvaart of elders te reduceren. Gezien de opzet draagt deze maatregel daarnaast nauwelijks bij aan de bewustwording van reizigers met betrekking tot de impact van vliegreizen op het klimaat. Een gemiste kans volgens GreenSeat.

Het milieu wordt nu gebruikt als alibi voor een belasting die direct de staatskas invloeit en geen enkel effect heeft op het milieu. 'Het is naïef om te denken dat mensen minder gaan vliegen als dat een tientje duurder is', aldus Niels Korthals Altes, directeur bij KlimaatNeutraal Groep, de organisatie achter GreenSeat. 'Automobilisten zijn ook niet minder gaan rijden door het kwartje van Kok'. Als de nieuwe regering de uitstoot als gevolg van vliegreizen serieus wil aanpakken kan ze beter compensatie bij vliegreizen verplicht stellen.

Compensatie

Compenseren werkt door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te 'neutraliseren' met een reductie elders. Op deze manier kan een vlucht klimaatneutraal gemaakt worden. Door de hoeveelheid uitstoot zichtbaar te maken op het moment van het boeken zal de bewustwording mbt de impact van een vliegreis op het klimaat daarnaast snel toenemen. Wie weet nu dat een retourtje Amsterdam - Los Angeles per persoon in evenveel uitstoot van broeikasgassen resulteert als de gemiddelde Nederlandse automobilist in een heel jaar?

Reisbranche

Een groot deel van de Nederlandse reiswereld brengt de mogelijkheid om te compenseren reeds onder de aandacht bij hun klanten. Een toenemend aantal reisorganisaties biedt deze optie inmiddels ook aan als vast onderdeel van de boekingprocedure. Hierdoor draagt de reisindustrie in belangrijke mate bij aan de bewustwording van de reiziger en geven ze hen direct de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen voor de uitstoot van hun vlucht. GreenSeat hoopt dat dergelijke initiatieven niet gestopt worden vanwege de nu voorgestelde belastingmaatregel.

Over GreenSeat

GreenSeat, onderdeel van KlimaatNeutraal Groep, biedt particulieren en organisaties de mogelijkheid om de schadelijke uitstoot als gevolg van vliegreizen te compenseren via duurzame energieprojecten en de aanplant en bescherming van bossen. GreenSeat wordt gesteund door meer dan 100 reisorganisaties in Nederland en België. Iedere vlucht kan op www.greenseat.nl worden gecompenseerd, ongeacht waar of wanneer de ticket is gekocht. Zo kan iedereen zijn of haar 'grijze' stoel 'groen' maken. Klanten van GreenSeat zijn oa. de Tweede Kamer, diverse ministeries, het Wereld Natuur Fonds, Cordaid, pensioenfonds PGGM en de Triodos bank. Een volledige klantenlijst is te vinden op de website.

EINDE PERSBERICHT