Ingezonden persbericht


Musicalklassieker Les Misérables na 17 jaar terug in Nederland

Dit is een origineel persbericht.

Voor veel Nederlanders is hun liefde voor musicals begin jaren negentig begonnen met Les Misérables. In het seizoen 2008/2009 brengt Joop van den Ende Theaterproducties de musical, die 17 jaar geleden voor het laatst te zien was in Nederland, weer terug naar ons land. Les Misérables komt in het volgende theaterseizoen terug als een nieuwe Nederlandstalige versie van het origineel. Niet alleen om een nieuwe generatie musicalliefhebbers de gelegenheid te geven kennis te maken met deze klassieker, maar ook voor iedereen die Les Misérables opnieuw wil beleven. Les Misérables gaat in april 2008 in première in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam waar de musical slechts voor een beperkte periode te zien zal zijn.

Musical als ster
Les Misérables is de Nederlandse theatergeschiedenis ingegaan als een musical die bij aanvang nog geen sterbezetting kende. Alleen de musical was de ster. Maar de kwaliteit van de betrokken cast zorgde ervoor dat de bij het grote publiek vrijwel onbekende Pia Douwes, Joke de Kruijf, Vera Mann, Henk Poort en Ernst Daniël Smit in korte tijd hun naam vestigden als bekende musicalpersoonlijkheden. Naast hen maakten ook Bill van Dijk en Simone Kleinsma deel uit van de cast, was er een rol voor Stanley Burleson, maakte Danny de Munk zijn musicaldebuut en werkte Paul de Leeuw mee aan Les Misérables. Voor de productie die in 2008 in première gaat, zal een nieuwe generatie talent zijn opwachting maken.

Het verhaal
De hoofdpersoon van Les Misérables is Jean Valjean, een man die negentien jaar in een strafkamp heeft gezeten voor het stelen van een brood. Na zijn vrijlating vertrekt Valjean
naar het dorpje Montreuil-sur-Mer, waar hij het tot fabriekseigenaar en burgemeester schopt. Zijn leven wordt echter aan een stuk door zuur gemaakt door de kwaadaardige commisaris Javert, zijn voormalige gevangenis opzichter. Dat alles tegen de achtergrond van de Parijse opstand van 1832.

Noot voor de redactie,