MKB-Nederland

8-02-2007
Baatbelasting vervangen door publiek-private samenwerking (Persbericht)

MKB-Nederland wil dat de baatbelasting wordt afgeschaft. Nu zijn er nog 21 gemeenten die dit principe misbruiken om zaken te financieren waar een ondernemerscollectief baat bij heeft. Maar vaak zijn zaken waar de lokale overheid een eigen verantwoordelijkheid voor heeft, zoals het onderhoud van de publieke ruimte.

De koepelorganisatie heeft samen met het ministerie van Economische Zaken een alternatief opgezet: een fonds Bedrijfsgerichte Gebiedsverbetering (BGV) voor winkellocaties en bedrijventerreinen. Ondernemerscollectieven spreken met de lokale overheid doelstellingen af voor hun gebied, uitgaande van het principe schoon, heel en veilig.

Gemeenten betalen hier voor de helft aan mee. Voorts wordt ook gekeken naar bestaande fondsen, zoals van de Kamer van Koophandel en bedrijfschappen. Ondernemers zouden anders dubbel betalen.

Met de BGV is er de garantie dat gezamenlijk aan doelstellingen wordt gewerkt en middelen evenredig worden verdeeld. Inmiddels is er al veel belangstelling voor experimenten met het project.

070208_BaatbelastingBGV.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2007 | Disclaimer |