Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

23 jongeren verdacht van vernielingen

Putten, 08-02-2007 o De politie in Putten heeft in de afgelopen weken een uitvoerig onderzoek ingesteld naar een groot aantal vernielingen in het dorp en daarbij 23 verdachten aangehouden en uitvoerig verhoord. De verdachten zijn jonge mannen in de leeftijd van 16 tot 27 jaar en afkomstig uit Putten, die in wisselende samenstelling de vernielingen pleegden kort voor de jaarwisseling, maar ook tijdens het vieren van Oud en Nieuw werden er in en nabij het park de Groene Scheg verschillende vernielingen gepleegd. De totale schade bedraagt naar schatting zon 15.000,- die naar verwachting op de jongelui zal worden verhaald.

De jongelui worden onder meer verdacht van ; - vernieling van de luifel, brievenbus en publicatiebord met vuurwerk, bij het medisch centrum aan de Engweg. - het opblazen van een telefooncel aan de Halvinhuizerweg, - het vernielen van het dak van de hangplek bij de sportvelden aan de Halvinkhuizerweg - het opblazen met vuurwerk van een drietal verkeers- en informatieborden, - het vernielen van een regenpijp en een ruit van een woning bij het park de Groene Scheg.

Groene Scheg In datzelfde park werden meerdere vernielingen gepleegd, waaronder - het uit de grond trekken en verbranden van een zitbankje - het vernielen van 8 bomen en een stuk gras waarop het vuur woedde - het vernielen van een zestal afvalbakken nabij het park en het vernielen van enkele kathodische beschermingspaaltjes (tegengaan van corrosie in het leidingnet) van de NUON, - - het bedreigen van een omwonende van het park die opmerkingen maakte over het luidruchtige gedrag van een deel van de verdachten - het op het vuur gooien van meerder fietsen waaronder fietsen van de verdachten zelf - het in het park over het gras scheuren met een personenauto - het bezit c.q. het voorhanden hebben en het schieten met een zestal alarmpistolen.

Videobeelden De politie kwam de verdachten op het spoor nadat bij vernielingen bij het medisch centrum een vaste camera video-opnames had gemaakt van de vernielingen aan het gebouw en de politie op de videobeelden enkele Puttense jongeren herkenden.

Door enkele verdachten werd verklaard dat het wel oorlog leek en dat men elkaar bekogelde met zwaar vuurwerk. Hierbij liep één van de verdachten nog een verwonding op aan zijn vinger. Tegen de verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt. Van de minderjarige verdachten zijn de ouders in kennis gesteld van het gedrag van hun kind.