champignons blank
Eiwitfragment houdt champignons
blank
8 feb 2007
Onderdeel: Wageningen UR
Kleine eiwitstukjes kunnen vruchtensappen beschermen tegen verkleuring
en voorkomen dat verse champignons donkere plekjes krijgen. Bovendien
kan de cosmetische industrie ze misschien gebruiken in
huidbleekmiddelen. Een promovenda van Wageningen Universiteit vond de
stukjes toen ze zeshonderd eiwitfragmenten onderzocht.
Het promotieproject van ir. Marloes Schurink zit er bijna op.
Schurinks artikel, dat zojuist is verschenen in Peptides, bevat
materiaal dat ergens in de laatste hoofdstukken van haar proefschrift
zal staan. In het artikel beschrijft de aio, die verbonden is aan het
Laboratorium voor Biochemie, haar screening van zoân zeshonderd
fragmenten die allemaal afkomstig zijn uit commercieel verkrijgbare
eiwitten.Â
âIk heb onderzocht welke van die fragmenten het enzym tyrosinase
kunnen remmenâ, legt Schurink uit. âTyrosinase veroorzaakt de bruine
plekjes die je zo vaak ziet op champignons. Consumenten houden er niet
van. Tyrosinase zorgt ook voor verkleuringen in sap. Als je er iets
aan wilt doen heb je een stof nodig die je gewoon in voeding kunt
gebruiken. Vandaar dat ik stukjes van eiwitten heb onderzocht die je
in voedingsmiddelen kunt aantreffen.âÂ
De meeste fragmenten zijn acht aminozuren lang. In een eerder
onderzoek naar remmers van een ander, maar vergelijkbaar enzym had
Schurink ontdekt dat eiwitfragmenten met die lengte het beste werken.
âIk ben er in eerste instantie vanuit gegaan dat peptides van die
lengte ook in dit geval goed zouden werkenâ, zegt de promovenda. âJe
moet ergens beginnen.â
Schurink ontdekte dat peptiden met de aminozuren arginine en in minder
mate fenylalanine kunnen hechten aan het tyrosinase-enzym. Om het
enzym ook daadwerkelijk onklaar te maken moeten de eiwitstukjes
bovendien de aminozuren valine, alanine of leucine in de keten hebben.
Tyrosinase zit ook in huidcellen en is betrokken bij het bruin worden
van de huid onder invloed van zonlicht. In sommige landen wordt een
lichte huid mooier gevonden dan een gebruinde. Huidbleekmiddelen zijn
daar populair. Mogelijk zijn Schurinks eiwitstukjes ook interessant
voor de makers van die middelen.
Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.
Wageningen Universiteit