FNV KIEM

Venijnige punten in regeerakkoord
Op hoofdlijnen ziet het regeerakkoord er wel goed uit. De FNV is vooral blij met de inzet van het kabinet op participatie. Iedereen moet maatschappelijk mee kunnen doen. Ook is de FNV te spreken over het beeld over de inkomensverdeling dat de nieuwe regering probeert te realiseren. Er is aandacht voor armoedebestrijding. De regering wil bovendien de kosten van huren en de ziektekosten niet de pan uit laten rijzen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius vindt het wel jammer dat de ploeg van Wouter Bos maar met één maatregel komt om de extreme groei van de topinkomens tegen te gaan. Alleen de topinkomens in de collectieve sector worden aan een maximum gebonden. In het bedrijfsleven is het nog steeds Wild West.

De FNV is blij met de financiële injectie van de kinderopvang, het onderwijs en de zorg. "Maar er zitten een paar venijnigheden in. Zoals dat bejaarden in verpleeghuizen alleen dan wat vaker gewassen worden, als de managers weten te bezuinigingen in deze tehuizen", legt Jongerius uit. "Kortom: elke euro moet zelf worden verdiend. En weten dat in verpleeghuizen het grootste deel van de kosten gewoon personeelskosten zijn. Dus het lijkt net alsof het kabinet iets extra's gaat doen voor de verpleegzorg maar dat is niet zo.''

Verder vindt de FNV het niet redelijk dat de inkomensvoorziening voor chronisch zieken overgedragen wordt van het rijk naar de gemeenten. Tegelijkertijd boekt de regering op deze post 400 miljoen aan bezuinigingen. Jongerius: "Dit is voor sommige groepen toch wel erg zuur. Het heeft niets te maken met eerlijk delen."
---