Port of Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam ziet kansen in regeerakkoord

07-02-2007

Het Havenbedrijf Rotterdam ziet kansen in het regeerakkoord voor het kabinet Balkenende IV, met name wat betreft de positie van de haven:

"Aan de mainportfunctie van de Rotterdamse haven wordt groot belang gehecht voor onze nationale economie. Goede achterlandverbindingen spelen hierbij een belangrijke rol", aldus het regeerakkoord. Dit uitgangspunt biedt vertrouwen voor het kabinetsbeleid in de komende jaren.

Het is goed dat het kabinet belangrijke wegen wil verbreden en de infrastructuur ook slimmer wil benutten. Het Havenbedrijf heeft reeds aangeboden hierin een rol te spelen: enerzijds toepassing van dynamisch verkeersmanagement op met name de A15, anderzijds de ontwikkeling van een nieuwe verbinding over de Nieuwe Waterweg. Het HbR rekent erop dat het Rijk de daad bij het woord zal voegen.

Een duurzame ontwikkeling van de economie spreekt het Havenbedrijf zeer aan, met name het vergroten van het aandeel duurzame energie en reductie van broeikasgassen met 30% in 2020. Dit is een zeer ambitieus streven en vraagt om een forse inzet van alle partijen, inclusief het Rijk. De geplande toename van energieopwekking en daarmee CO2-productie in Rotterdam maakt dat dit de locatie bij uitstek is voor afvang, opslag en toepassing van het broeikasgas. Het HbR heeft het Rijk daarom vorige maand nog voorgesteld hierin ¤ 400 miljoen te investeren. CO2-reductie moet óf in internationaal verband geregeld worden óf in belangrijke mate voor rekening van het Rijk komen. Gebeurt dat niet, dan wordt het bedrijfsleven op achterstand gezet ten opzichte van de buitenlandse concurrentie.

Tot slot is het Havenbedrijf het ermee eens dat de bestuurlijke drukte verminderd moet worden. Nederland verliest te veel tijd en kansen met allerlei procedures en overleg in overlappende bestuurlijke gremia. Het HbR zou graag zien dat niet alleen overheden zich over dit probleem buigen, maar ook het bedrijfsleven zoals dat ook in de Commissie Kok gebeurde.

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.