Wageningen Universiteit

"gevolgen van het veranderende europese landbouwbeleid voor de nederlandse melkveesector" Drs. D.L. Ooms: "Gevolgen van het veranderende Europese landbouwbeleid voor de Nederlandse melkveesector"

9 feb 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. A.J. Oskam (Agrarische economie en plattelandsbeleid)

Co-Promotor: Dr.ir. J.H.M. Peerlings, Prof.dr. A. Hall (North Carolina State University, USA / University of Manchester, UK) (co-promotor)

De Nederlandse melkveesector is in belangrijke mate gereguleerd door het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie. Hierbinnen is sinds 1984 de melkproductie gelimiteerd door bedrijfspecifieke quota. Door het introduceren van directe inkomenstoeslagen in 2006 wordt het GLB nog meer bedrijfspecifiek. Om te begrijpen hoe individuele gezinsbedrijven reageren op de veranderingen in het GLB zijn in dit proefschrift bedrijfspecifieke modellen ontwikkeld.

Ontkoppelde (niet afhankelijk van de productieomvang ) inkomentoeslagen worden door de Wereld Handelsorganisatie (WHO) bepleit als een manier om inkomen van agrarische gezinsbedrijven te ondersteunen met een minimale kans op het verstoren van productie en handel. Maar economisch theoretisch kunnen ontkoppelde inkomenstoeslagen gevolgen hebben op productie door middel van bijvoorbeeld inkomenseffecten op arbeidsinzet en investeringen. De econometrische modellen in dit proefschrift geven hier echter geen aanwijzing voor. Wel leidt het veranderende GLB tot een extra afname van het aantal melkveebedrijven in Nederland.




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie