Jamai en PopGirlz planten met Elco en Marijke Jubileummeidoorn

St. nationale boomfeestdag

Jamai en PopGirlz planten met Elco en Marijke unieke Jubileum-meidoorn voor een duurzame en leefbare stad.

Om het belang van bomen en groen in nieuwe stedelijke gebieden te benadrukken planten Marijke Vos (wethouder Milieu, Openbare Ruimte en Groen van Amsterdam) en Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) vrijdag 9 februari een unieke, nieuwe boomsoort: de Crataegus succulenta Boomfeestdag(r) ofwel de Boomfeestdag-meidoorn. De boom krijgt een plek bij een woningcomplex van corporatie Ymere. Zij doen dit samen met Boomfeestdag-ambassadeurs Jamai Loman én Sammy en Blanca van PopGirlz. De boom wordt geplant in de VINEX-locatie IJburg om aandacht te vragen voor het De Groene Stad-rapport van Plant Publicity Holland: een duurzame en leefbare stad met groen en bomen als uitgangspunt.

Stichting Nationale Boomfeestdag bestaat 50 jaar. Dit jubileum zal gevierd worden op 21 maart 2007 in de nieuwbouwlocatie IJburg te Amsterdam. Op vrijdag 9 februari aanstaande zal door de Rijksvoorlichtingsdienst bekend worden gemaakt welk hooggeplaatst lid van het Koninklijk Huis aanwezig zal zijn tijdens de Boomfeestdag op 21 maart 2007. De Jubileum-meidoorn is een nieuw ras. Begin jaren 80 zijn door het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, ruim 4.000 meidoornzaden gezaaid door het Wageningen Universiteit en Researchcentrum, als eerste stap in de ontwikkeling van een bacterievuur resistente meidoorn. PPO begeleidde gedurende deze 25 jaar de Meidoorns en selecteerde de bomen op o.a. groei, bloei, ziekteresistentie, bladvorm. Uiteindelijk bleven er enkele mooie en bacterievuur resistente rassen over. De beste daarvan wordt vrijdag gedoopt met de naam Crataegus succulenta Boomfeestdag(r). De internationale naam wordt Crataegus succulenta Jubilee. Het is uniek dat er nieuwe boomsoorten uitgegeven worden. Speciaal voor het 50 jarig jubileum van Stichting Nationale Boomfeestdag wordt deze boom ten doop gehouden.

De Boomfeestdag plant deze Jubileum-meidoorn in IJburg om aandacht te vragen voor haar toekomstbeleid om, in samenwerking met Plant Publicity Holland, De Groene Stad te promoten: een duurzame en leefbare stad met groen en bomen als uitgangspunt.

Er is op dit moment grote politieke aandacht voor meer groen in stedelijke gebieden en vooral in VINEX-locaties. Gebleken is dat bewoners van deze mega- nieuwbouwwijken grote behoefte hebben aan meer groen en vooral meer bomen. Plant Publicity Holland overhandigt daarom vóór het planten van de Jubileum-meidoorn haar rapport Uitzicht op groen, of groen uit zicht? aan Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland) en aan Marijke Vos (wethouder Milieu, Openbare Ruimte en Groen van Amsterdam). Uit het rapport blijkt dat de norm van 75 m2 groen per woning in nagenoeg geen gemeente gehaald wordt, terwijl bewoners grote behoefte hebben aan meer groen, niet alleen voor hun welzijn en gezondheid, maar ook vanwege de verkoopbaarheid van de woningen.

Jamai Loman en PopGirlz-meiden, Sammy en Blanca planten de boom namens de jubilerende Stichting Nationale Boomfeestdag om te benadrukken dat zij de volwassenen van morgen zijn en willen leven in een groene gezonde wereld. PopGirlz zingt tijdens het planten het onlangs uitgebrachte Boomfeestdaglied Longen van de Aarde.

Datum: vrijdag 9 februari 2007 om 11.00 uur (ontvangst om 10.30 uur) Locatie: Voorlichtingscentrum IJburg te Amsterdam.