Partij van de Arbeid

'Akkoord basis voor een beter Nederland'

09-02-2007 10:52

In het debat in de Tweede Kamer op 8 februari over het regeerakkoord legde Wouter Bos verantwoording af over de opstelling van de PvdA in de formatie. Bos: 'Met het nieuwe regeerakkoord is een basis gelegd voor een beleid dat Nederland sterker, groener en socialer maakt. Daaraan meewerken, dat doen wij graag.

Wouter Bos verdedigde de werkwijze waarbij er weinig informatie naar buiten kwam tijdens de onderhandelingen. Bos: De belangrijkste reden daarvoor is dat we een heftige en polariserende verkiezingscampagne achter de rug hadden en dat de grootste tegenstanders uit die campagne het nu met elkaar eens moesten worden. Dan helpt het om dat in relatieve rust en veiligheid te kunnen doen.

Ook legde Bos verantwoording af over de opstelling van de PvdA met betrekking tot de onderhandelingen. Serieus onderhandelen, zo had Bos in december in het debat in de Tweede Kamer gezegd, is de enige manier om uit te vinden of we tot een geloofwaardig regeerprogramma met CDA en CU kunnen komen. Bos: Met het regeerakkoord dat we nu hebben afgesloten in handen, denk ik dat onze keus de juiste is geweest.

De PvdA heeft een resultaat behaald waarmee zij geloofwaardig voor de dag kan komen, aldus Bos. Aan zeven voor de PvdA cruciale punten gaat het kabinet de komende jaren wat doen:

Er komt geld voor armoedebestrijding, we helpen de meest schrijnende gevallen in de WAO en we vragen ook een bijdrage van de hoogste inkomens.
We hervormen de arbeidsmarkt zodat ook mensen die niet op eigen kracht aan de bak komen dat met een steuntje in de rug straks wel doen.
We hebben de ambitie om de top te halen in Europa op het gebied van schone en duurzame energie.
We gaan van die 140 probleemwijken weer buurten maken waar de mensen niet uit wegtrekken maar naar toe willen.
We voeren een zero tolerance beleid tegen fraude, discriminatie en asociaal gedrag.
We gaan door met een streng vreemdelingenbeleid maar vergeten niet dat het ten allen tijden om mensen gaat en voeren daarom een generaal pardon uit.
Er komt extra geld voor de verpleeghuiszorg, we slaan een weg in richting van kleinschaligheid en we zoeken naar draagvlak bij patiënten en werknemers in de zorg.

Klik hier voor de volledige bijdrage