Gemeente Bernheze


Inzamelen snoeihout in plaats van stookontheffingen

Tot dit jaar was het stookbeleid in onze gemeente van kracht. Dat gaf de mogelijkheid om snoeihout van erf- en landschappelijke beplantingen in de maanden maart en november op te stoken. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om met ingang van dit jaar te stoppen met dit beleid en een stookverbod voor snoeihout in te voeren. De belangrijkste reden hiervoor is dat, in het belang van ons milieu, de CO2-uitstoot wordt verminderd. Daarnaast vervalt de kans op illegaal stoken van vuil hout samen met het snoeihout.

Voor het behoud van het groene buitengebied is het belangrijk dat landschappelijke beplantingen goed worden onderhouden. Dat heeft de grootste kans wanneer de eigenaren van een landschappelijke beplanting op een eenvoudige en goedkope manier van hun snoeihout af kunnen komen. Vanuit dat principe heeft het college besloten het snoeihout te gaan ophalen. Dat geldt voor dezelfde situaties als waar eerder een stookontheffing werd verleend, dus buiten de bebouwde komen en voor snoeihout van erf- of landschappelijke beplanting. Om de kosten voor het inzamelen de eerste jaren te dekken, heeft de gemeente subsidie aangevraagd bij de provincie. Als de toezegging daarvoor binnen is, kan de inzameling daadwerkelijk van start gaan. Het is de bedoeling dat de eerste rondes in maart van dit jaar worden gehouden. Dat hout zal dan verwerkt worden tot brandstof voor de energiecentrale in Cuijk.

Inzameling
Hoe de inzameling precies in zijn werk zal gaan, zal de komende weken worden uitgewerkt. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat het hout op maximaal 6 meter afstand vanaf een verharde weg mag liggen en dat er alleen schoon snoeihout wordt opgehaald. Zodra hier meer duidelijkheid over is, wordt dat bekend gemaakt.

Vreugdevuren
Vreugdevuren, kampvuren en het verbranden van zieke plantedelen hebben altijd al een aparte plek gehad binnen het stookbeleid. Voor deze vormen van stoken blijft het beleid bestaan en blijft het dus mogelijk om een stookontheffing aan te vragen. Wij wijzen erop dat stoken zonder een ontheffing verboden is en dat men dan de kans loopt op een proces-verbaal.

Meer informatie
Binnenkort publiceren wij hoe de inzameling zal gaan plaatsvinden. Als u op dit moment nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de gemeente, Bouwen en Wonen, telefoon (0412) 45 88 88.