Gemeente Tilburg

9-2-2007
Tilburg voorbeeld voor landelijk klimaatbeleid
Tilburg krijgt 77.000 euro voor onderzoek en ontwikkeling klimaatbeleid

Het landelijke onderzoeksprogramma 'Klimaat voor Ruimte' heeft de regio Tilburg uitverkozen tot 'Hotspot' gebied. Dit komt door het ambitieuze klimaatbeleid van Tilburg. De gemeente werkt samen met 18 organisaties uit de regio om klimaatverandering te beperken en om te gaan met de gevolgen ervan. Dit project wordt nu als Hotspot financieel ondersteund met een subsidiebedrag van 77 duizend euro.

Het 'Hotspot' project maakt onderdeel uit van het ambitieuze klimaatbeleid dat de gemeente Tilburg momenteel uitvoert. Wethouder Moorman, milieu: "We zijn aan de slag gegaan om aan de ene kant CO2-uitstoot te beperken, maar moeten ook voorbereidingen treffen om om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering". Samen met partijen uit de gemeente werkt Tilburg bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van energiezuinige woningen, duurzame bedrijfsterreinen. Daarnaast is energiebesparing een belangrijk onderwerp. Binnen het Energieconvenant III met WonenBreburg, TBV wonen, St Lambertus en TIWOS werkt de gemeente Tilburg ook aan duurzame energie en energiebesparing in de huursector. Aan de andere kant betekent klimaatverandering nieuwe economische activiteiten op het gebied van infrastructuur, bouw en bijvoorbeeld in de installatie-, recreatie- en agrarische sector.

In het 'Hotspot' project staat het omgaan met klimaatverandering centraal. De gemeente Tilburg heeft samen met adviesbureau CEA nadrukkelijk de samenwerking gezocht met belanghebbende partijen in de regio. Doel van het project is om activiteiten te ontwikkelen die de risico's van klimaatverandering terugdringen en tegelijkertijd de kansen die klimaatverandering biedt te benutten. De werkwijze is vernieuwend en ook voor andere regio's in Nederland interessant. Daarom volgt het landelijke onderzoeksprogramma 'Klimaat voor Ruimte' het project voor langere tijd als 'hotspot'.

Klimaat voor Ruimte wil de overheid en het bedrijfsleven van kennis voorzien om in de ruimtelijke inrichting rekening te houden met klimaatverandering. In het programma werken universiteiten zoals de VU in Amsterdam en de Wageningse universiteit samen met de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Er lopen nu 40 onderzoeksprojecten. Tilburg is de enige stedelijke hotspot in Nederland. De andere hotspot is de Zuidplaspolder ten westen van Gouda.

Meer informatie:
www.klimaatvoorruimte.nl