Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering
Persbericht ministerraad
9 februari 2007

REGELING VOOR TERUGKEER ANTILLIAANSE EN ARUBAANSE RISICOJONGEREN

Antilliaanse en Arubaanse jongeren in de leeftijdsgroep van 16 tot en met 24 jaar die zonder opleiding naar Nederland afreizen, kunnen worden teruggezonden als zij overlast veroorzaken. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Verdonk voor Integratie, Jeugdbescherming, Preventie en Reclassering
waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De regeling is niet van toepassing op jongeren die naar Nederland komen voor werk, opleiding, gezinshereniging, vakantie of familiebezoek. De maatregel moet voorkomen dat jongeren met weinig opleiding zich in Nederland vestigen en vervolgens afglijden naar de criminaliteit.

De situatie van een deel van de Antilliaanse en Arubaanse jongeren in Nederland baart het kabinet zorgen. Er is sprake van een groep uiterst moeilijke risicojongeren met zeer weinig perspectief op onderwijs en werk, ook vanwege onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal. Deze jongeren wisselen regelmatig van verblijfplaats en hebben geen of onregelmatig inkomen en veroorzaken soms veel overlast. Zonder terugkeerregeling zijn deze problemen voor de gemeenten niet goed op te lossen.

De maatregel sluit goed aan bij de sociale vormingsplicht op de Nederlandse Antillen die jongeren met onvoldoende kansen op de arbeidsmarkt verplicht deel te nemen aan scholingsprogramma's. Nederland steunt de vormingsplicht. Voor de komende vijf jaar is een bedrag van 19 miljoen euro gereserveerd.

Verder staat in het wetsvoorstel dat de strafrechter Antilliaanse en Arubaanse Nederlanders die nog maar kort in Nederland verblijven en die veroordeeld worden vanwege een ernstig feit (bijvoorbeeld geweldpleging), een voorwaardelijke straf kan opleggen.

RVD, 09.02.2007