Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
9 februari 2007

MEER ZICHT EN GRIP OP ZORGOPLEIDINGEN

Om te kunnen beoordelen welke zorginstelling de beste opleidingen verzorgt, moeten op korte termijn kwaliteitsindicatoren ontwikkeld worden. Aan de hand daarvan kan de opleidingscapaciteit doelmatiger en transparanter worden verdeeld. Om de transparantie van de kosten te vergroten, wordt een kostprijsonderzoek verricht. Ten slotte moet er meer grip komen op het aantal op te leiden specialisten, met name bij specialismen waarvoor een tekort dreigt te ontstaan. Hierbij gaat het vooral om het wegnemen van toetredingsbarrières en het introduceren van extra prikkels. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingestemd met deze maatregelen. Naar verwachting zal dit leiden tot verbeteringen, meer kwaliteit en meer doelmatigheid bij de toewijzing van zorgopleidingen.

Op 1 januari 2007 is gestart met een nieuwe bekostigingssystematiek voor zorgopleidingen, het opleidingsfonds. Hiermee wordt de financiering van opleidingen afgezonderd van de instellingsbudgetten. De minister van VWS stelt nu de prijs en het aantal opleidingsplaatsen vast en verdeelt op voorstel van het veld de beschikbare opleidingsplaatsen over de opleidingsinstellingen. In opdracht van VWS heeft de Erasmus Universiteit onderzoek verricht naar de mogelijkheden om kwaliteits- en doelmatigheidsprikkels in te voeren voor de opleidingen die onder het opleidingsfonds vallen.

Het College voor de Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg (CBOG) dient in overleg met de sector voortvarend aan de slag te gaan. Het is de bedoeling dat een eerste set van kwaliteitsindicatoren in september 2007 is ontwikkeld, dat de data voor deze indicatoren begin 2008 verzameld kunnen worden en dat dit leidt tot een prestatieafhankelijke toewijzing van opleidingsplaatsen in 2009.

RVD, 09.02.2007