Gemeente Breda

Behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen blijft onverminderd groot

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met de conclusie van de provincie Noord-Brabant dat de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen in de gemeente Breda, vergeleken met enkele jaren geleden, niet is afgenomen. Deze conclusie wordt getrokken op basis van de provinciale vertaling van de Bedrijven Locatie Monitor (BLM) van het Rijk. De Bedrijventerreinenrapportage West-Brabant uit 2006 onderschrijft deze conclusie.

Breda blijkt tot het jaar 2020 behoefte te hebben aan 140 ha. nieuwe bedrijventerreinen, terwijl de harde voorraad van direct uitgeefbare bedrijventerreinen toereikend is circa 2012. Verder blijkt dat het aanbod van kwalitatief goede bedrijfspanden onvoldoende is, terwijl tegelijkertijd het aanbod van direct uitgeefbare bedrijfspanden te laag blijkt te zijn. De gegevens van de provincie bevestigen het standpunt dat de aandacht voor de bestaande voorraad en de nieuw te ontwikkelen terreinen van groot belang is voor Breda. Deze aandacht is zichtbaar gemaakt in de notitie Behoefteraming Bedrijventerreinen Breda.

De conclusie van de provincie is gebaseerd op een lokale vertaling die het bureau ETIN Adviseurs heeft gemaakt van de Bedrijven Locatie Monitor (BLM) van het rijk. Het BLM heeft namelijk alleen op landelijk niveau de behoefte aan bedrijventerreinen bekeken. Daarbij kwam naar boven dat zeker voor de langere termijn, maar in sommige regios ook op korte termijn, de behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen zal afnemen. Daarbij is wel de kanttekening geplaatst dat dit beeld per regio kan verschillen.

De vertaling naar de afzonderlijke planregios bevestigt nu dat die afwijking zeker voor Breda geldt en dat die behoefte voorlopig niet zal afnemen. In ieder geval ziet de provincie er geen aanleiding in om de eerder geconstateerde regionale behoefte aan bedrijventerreinen aan te passen. Wel geeft de provincie aan dat maatwerk op lokaal niveau nodig is om tegemoet te komen aan bijvoorbeeld de hogere kwaliteitseisen die aan bedrijventerreinen worden gesteld. Dit zou kunnen door in bestemmingsplannen in te spelen op die veranderende eisen.

Breda, 8 februari 2007

Te downloaden:

* Behoefteraming bedrijventerreinen Breda.pdf

Vestigen in Breda