Unicef



Unicef geeft ruim 150.000 dollar aan noodhulp voor Jakarta 09 februari 2007, Genève/Jakarta - Unicef geeft ruim 150.000 dollar aan noodhulp voor de slachtoffers van de overstromingen in Jakarta. De hulp is een reactie op een formeel verzoek om assistentie van de Indonesische overheid. Dit verzoek is gisteravond gedaan. De hulpgoederen van Unicef zullen vandaag arriveren.

De nadruk wordt in eerste instantie gelegd op het leveren van veilig water in het noorden van de stad. Unicef plaatst hier waterreservoirs van 4000 liter op strategische plekken. De 30 reservoirs kunnen 240.000 mensen van hun dagelijkse behoefte aan water voorzien.

Verder levert Unicef de komende week: o 8346 hygiënepakketten (bestaande uit een plastic emmer, een sarong, een handdoek, tandpasta, zeep en waspoeder) o 5.000 jerrycans van 10 liter o 2.500 flessen met waterzuiveringsvloeistof o 72 flessen met waterzuiveringstabletten

"Veel mensen hebben een week lang geen toegang tot veilig water gehad. Het gebrek aan water kan tot ziektes onder kinderen leiden", vertelt Gianfranco Rotigliano, Unicef-medewerker in Indonesië.






Babyvoeding

Unicef heeft er ook op aangedrongen geen melkpoeder onder de slachtoffers van de overstromingen te verspreiden. De getroffen gezinnen beschikken immers niet over schoon water of middelen om het water te zuiveren. Als je melkpoeder in vuil water gebruikt, kan dat voor kinderen dodelijke gevolgen hebben. Door de distributie van melkpoeder wordt ook het geven van borstvoeding ontmoedigd, de enige veilige manier om baby's te voeden.

Onderwijs
Unicef werkt ook samen met de overheid om de schade aan scholen en schoolbenodigdheden te inventariseren. 1458 scholen zijn overstroomd.

"We weten dat veel kinderen hun schoolspullen kwijt zijn, dus waarschijnlijk gaan we schoolpakketten uitdelen als het water zich heeft teruggetrokken", aldus Gianfranco Rotigliano.