Provincie Utrecht

gemeente en provincie voorkomt vertraging Tabaksteeg

Samenwerking gemeente en provincie voorkomt vertraging Tabaksteeg

9-2-2007 -

De woningbouw moet in Utrecht in de versnelling. Daartoe zet de provincie onder meer het aanjaagteam in. In de Tabaksteeg in Leusden kan het bouwrijp maken van de grond voor het tweede deel van 880 woningen beginnen ondanks allerlei hobbels. Provincie en gemeente werken samen om ze glad te strijken.

De gemeente Leusden deed eind 2006 een beroep op het provinciale aanjaagteam om een oplossing te vinden voor dreigende vertraging van het woningbouwtraject de Tabaksteeg, onder meer veroorzaakt door knelpunten rond verkeersontsluiting en ecologische verbindingszone. Gedeputeerde Ekkers van de provincie Utrecht: "De gebruikelijke gang van zaken is om eerst deze problemen op te lossen en dan pas een verklaring van geen bezwaar af te geven. Maar dat betekent vertraging van het bouwtraject. Wij hebben er hier voor gekozen om de verklaring van geen bezwaar toch af te geven en werkafspraken te maken over genoemde knelpunten, waardoor Tabaksteeg geen vertraging oploopt." Eind februari tekenen gemeente en provincie een convenant over de verkeersontsluiting en beide partijen hebben een concrete invulling van de ecologische verbindingszone.

Deze successen waren mogelijk door de constructieve inzet van alle betrokken partijen. De kwaliteit van de samenwerking tussen provincie en gemeente is daarbij een succesbepalende factor. Inzet van het provinciale aanjaagteam zorgde voor verbetering van deze samenwerking.

Deskundigenpool
Ook het nieuwe instrument van de provincie om vertraging van de woningbouw te voorkomen, de deskundigenpool, is ingezet bij de Tabaksteeg. Procesmanagers en deskundigen op uiteenlopende terreinen rond bouwen zijn op afroep beschikbaar voor ondersteuning van gemeenten bij grote bouwprojecten. Voor de Tabaksteeg is dat Mariëlle Hoefsloot. Als procesmanager vervult zij een brugfunctie tussen gemeente en provincie. Ook doet zij aanbevelingen om de ruimtelijke procesgang tussen beide partijen structureel goed te laten verlopen.

Foto's: Gedeputeerde Ekkers en wethouder Salverda nemen de Tabaksteeg op de schop.

Foto's rechtenvrij te gebruiken ovv fotograaf Xander Remkes. In hoge resolutie op te vragen bij c.colaris@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Hans Buskes, telefoon 030-2583118 / 06-20061425