Siemens

Persbericht

0702.894

Den Haag, vrijdag 9 februari 2007

Studenten maken plannen voor biomassacentrales in Nederland

Een groep van tachtig studenten boog zich over de haalbaarheid van de grootschalige bouw van biomassacentrales in Nederland. De studenten techniek en economie namen deel aan een wedstrijd tijdens de jaarlijkse Siemens Studentendag. Doel was multidisciplinaire teams met aankomende ingenieurs, bedrijfskundigen en economen samen te laten werken aan plannen voor alternatieve energievoorziening in Nederland.

Het recent gesloten regeerakkoord stelt dat Nederland in de komende kabinetsperiode grote stappen neemt in de transitie naar één van de duurzaamste en efficiëntste energievoorzieningen in Europa in 2020. Siemens levert naast conventionele energiecentrales ook centrales die energie opwekken uit biomassa zoals houtsnippers, groenafval, plantaardige oliën en mest. De onderneming biedt de toekomstige generatie professionals de mogelijkheid zich in de eindfase van hun studie te oriënteren op dit soort maatschappelijke vraagstukken. Met deze praktijkgerichte dag helpt Siemens studenten ook bij het maken van een gerichte loopbaankeuze.

Siemens Nederland bouwt bijvoorbeeld een biomassacentrale op het industrieterrein Moerdijk, die energie opwekt met kippenmest als brandstof. De centrale wordt in 2008 operationeel en zal jaarlijks ruim 400.000 ton kippenmest omzetten in elektriciteit. De centrale zal ruim 36 Megawatt leveren; de daarmee opgewekte hoeveelheid duurzame energie is vergelijkbaar met het verbruik van zon 90.000 huishoudens. De centrale biedt hiermee ook een milieuvriendelijke oplossing voor de verwerking van kippenmest van pluimveehouderijen in Nederland.

Noot voor de redactie,