FNV Bouw


datum: 09-02-2007 / bericht: 1 van 29

Nieuwe cao Orgelbouw: 6 procent loonsverhoging

De vakbonden en werkgevers hebben een principeakkoord gesloten over een nieuwe, tweejarige cao voor de Orgelbouw in Nederland. Belangrijkste punten zijn een structurele loonsverhoging van in totaal 6 procent over de hele looptijd, een verhoging van de kilometervergoeding voor zakelijk verkeer en een verandering van het systeem van seniorendagen. De cao loopt tot 31 december 2008. De overeenkomst geldt voor ongeveer 180 werknemers en is daarmee de kleinste bedrijfstak-cao van Nederland.

De werknemers krijgen loonsverhogingen van


- 1 procent op 1 april 2007


- 1,5 procent op 1 juli 2007


- 1,75 procent op 1 januari 2008 en


- 1,75 procent op 1 juli 2008.

De vergoeding voor zakelijk afgelegde kilometers gaat van 0,34 naar 0,35 euro en de ziektekostenbijdrage gaat omhoog van 120 naar 130 euro per jaar. Verder wordt het 'WIA-gat' verzekerd, de inkomstenterugval die optreedt als werknemers in de nieuwe arbeidsongeschiktheidswet komen. Dat wordt door de werkgevers betaald en er wordt geen bijdrage van de werknemers gevraagd.

Een belangrijke verandering is de aanpassing van de vrije tijd voor oudere werknemers. Het oude systeem van 'seniorendagen' en extra vrije dagen voor extra dienstjaren verdwijnt uit de cao. Daarvoor in de plaats komt een systeem van 'herstelverlof' voor de oudere werknemers. "Dat houdt meer rekening met de fysieke belasting van de werknemers. Personeel dat in de productie werkt krijgt bijvoorbeeld meer dan administratief personeel", zegt cao-onderhandelaar Ton Heijnen van FNV Bouw.

t.k.