Time : 18:06:39
Date : 09 February 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Ernstig verwaarloosde honden en wasbeer in beslag genomen in Deinze

Honden krijgen nieuwe thuis wanneer ze voldoende hersteld zijn

Vandaag, vrijdag 9 februari, hebben de dierenwelzijnsinspecteurs van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in Deinze in samenwerking met de politie 18 honden en één wasbeer in beslag genomen. Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek ontfermt zich over de wasbeer. De asielen "Marleen" in Waregem en "Meetjesland" in Waarschoot bieden de honden onderdak.

De inspecteurs vonden de dieren in een rijwoning bewoond door een alleenstaande vrouw. Sommige honden waren sterk uitgedroogd, andere waren erg mager. Hun vacht was zeer onverzorgd. Verschillende honden vertoonden wonden van onderlinge vechtpartijen. Eén Yorkshire was zelfs zodanig toegetakeld dat hij ter plaatse moest worden afgemaakt.

Aanleiding van de inval waren klachten wegens dierenverwaarlozing ingediend door een dierenwelzijnsorganisatie en de vaststelling dat de zoon van de eigenares een recent verloren gelopen hond in café's te koop aanbood. De dierenwelzijnsinspecteurs zullen nagaan hoeveel van de honden met een microchip of tatoeage geïdentificeerd zijn en zo trachten contact op te nemen met de eventuele eigenaars. De overige honden zullen zodra hun gezondheidstoestand het toelaat ter adoptie worden aangeboden.

Enkele honden konden niet gevangen worden omdat ze zich in de rommel verborgen. Het huis is intussen verzegeld maar er is voldoende eten en drinken achtergelaten. De zoon van de eigenares is door de politie opgespoord en gevorderd om de overblijvende honden te verzorgen of te vangen en ze eveneens onder te brengen in een asiel.

Contact voor de pers:
Eric Van Tilburgh - dienst Dierenwelzijn
02/524.74.10
0475/630.489

URL: http://www.health.fgov.be