Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 9 februari 2006

TLN-conjunctuurbericht 4e kwartaal 2006: wegvervoer 2006 een goed jaar

Uit het conjunctuurbericht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het vierde kwartaal 2006 blijkt dat transportondernemers 2006 in meerderheid betitelen als een goed tot uitstekend jaar. Een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van de beoordeling van 2005. Een ruime meerderheid verwacht 2006 met winst af te zullen sluiten. Ondanks meer bedrijvigheid en het halen van hogere omzetten bij de meeste transportbedrijven, ondervindt een aantal bedrijven nog steeds last van concurrentie van buitenlandse bedrijven die voor lagere tarieven kunnen rijden doordat ze een lagere kostprijs hebben.

Het toekomstvertrouwen van transportondernemers heeft een hoogtepunt bereikt. 50 procent verwacht met betrekking tot 2007 een goed tot uitstekend jaar. De jaarindicator stijgt van 6,4 voor 2006 naar 8,0 voor 2007. Vooral ondernemers bij grote bedrijven zijn positief over het komende jaar. Hoewel het aantal bedrijven met uitbreidingsplannen niet navenant is gestegen, denken de ondernemers dat het aantal bedrijven gaat uitbreiden. Een derde is van plan meer personeel aan te trekken, 29 procent is van plan zijn park voertuigen uit te breiden, en 28 procent zijn pakket logistieke diensten. Het hoge vertrouwen in de toekomst van transportondernemers is niet uniek, ook ondernemers in de industrie en consumenten zijn in toenemende mate positief over nu en de toekomst.

De vraag rijst of bij aanhoudend economisch hoogtij het wegvervoer het vervoeraanbod aan kan? Het tekort aan chauffeurs lijkt een structureel probleem te worden. De vacaturegraad is aan het einde van het vierde kwartaal weliswaar licht afgenomen, maar het blijft voor de meeste bedrijven met vacatures moeilijk om aan chauffeurs te komen.

Het TLN-conjunctuurbericht is voor een belangrijk deel gebaseerd op de conjunctuurenquête, die TLN sinds 1995 vier keer per jaar onder zijn leden houdt. De jongste uitkomsten geven een beeld van de stemming in de branche over het vierde kwartaal van 2006, inclusief een beoordeling over 2006 en de verwachting voor 2007. TLN hanteert daarbij de zogenaamde stemmingsindicator. Deze bestaat uit weging van het percentage positief en negatief gestemde ondernemers ten opzichte van het totale aantal.

Als bijlage verkrijgbaar: Conjunctuurbericht 4e kwartaal 2006

_________________________

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115 of 06-51806340