Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 9 februari 2007

Gemeenten worden aangemaand gsm-taksen af te schaffen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino KEULEN heeft de lokale besturen in een omzendbrief aanbevolen om gemeentebelastingen op gsm-masten af te schaffen. Deze belastingen werden immers al meermaals strijdig bevonden met het gelijkheidsbeginsel en met de wet van 21 maart 1991 tot hervorming van sommige economische overheidsbedrijven.

Deze wet van 1991 geeft de telecomoperatoren in de artikelen 97 en 98 een gebruiksrecht op het openbaar domein om kabels, bovengrondse lijnen en bijbehorende uitrusting aan te leggen. De overheid mag voor dat gebruiksrecht geen belasting van welke aard ook opleggen. In verschillende vonnissen hebben rechtbanken van Eerste Aanleg al geoordeeld dat gsm-masten of -pylonen waarop de antenne is geplaatst behoren tot de 'bijbehorende uitrusting' waarop geen belasting mag worden opgelegd.

GSM-taksen zullen worden geschorst

Met een arrest van 17 november 2006 bevond het Hof van Cassatie een gemeentebelasting op relaisstations voor telecommunicatie strijdig met het gelijkheidsbeginsel. Het Hof was van oordeel dat het doel van deze belasting, namelijk de verstoring van het landschap tegengaan, niet in verband kan worden gebracht met het onderscheid dat het belastingreglement maakt tussen zenders en ontvangers van telefooncommunicatie en zenders of ontvangers van andere vormen van communicatie. "In deze omstandigheden", schrijft minister Keulen in de omzendbrief, "meen ik dat gemeenten moeten worden aangeraden om deze belasting in de toekomst niet meer te heffen en dat het zelfs aangewezen is om de nog lopende vorderingen in te trekken." De minister kondigt alvast aan dat gemeentelijke taksen op gsm-masten in de toekomst zullen worden geschorst en in voorkomend geval na handhaving ook zullen worden vernietigd.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Peter Dejaegher, woordvoerder van minister Keulen Tel.: 02 552 65 10
Gsm: 0478 90 89 57
E-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be