Campina

500 Campina-veehouders aan de slag voor melk met evenwichtiger vetzuursamenstelling

Ruim 500 melkveehouders van de zuivelcoöperatie Campina, in het westen en zuiden van Nederland, gaan het voer van hun koeien de komende tijd aanpassen. Dit doen ze om Nederland vanaf 2 april te kunnen voorzien van Campina melk met 20 procent meer onverzadigde vetzuren. Naast het voer dat de boer zelf verbouwt, krijgen de koeien speciale natuurlijke bijvoeding en in het weideseizoen grazen de koeien in de wei.

De coöperatieve zuivelonderneming Campina, die eigendom is van in totaal ruim 8.000 melkveehouders, maakte in juli 2006 bekend dat ze in het voorjaar van 2007 komt met de nieuwe melk die past bij de bewuste levensstijl van consumenten. Consumenten hechten aan producten die passen in een gezonde levensstijl, die op duurzame en natuurlijke wijze zijn geproduceerd, door herkenbare mensen. Vanaf komend voorjaar is dat volledig van toepassing op de 200 miljoen liter Campina melk, die de Nederlandse consumenten jaarlijks drinken: een gezondere vetsamenstelling, op natuurlijke wijze geproduceerd, door Nederlandse melkveehouders dichtbij consumenten. Na de bekendmaking van de nieuwe standaard in zuivel, in juli 2006, is er veel gebeurd binnen de hele melkweg van Campina, zodat in het voorjaar genoeg koeien ander voer krijgen om alle Campina-consumenten de nieuwe melk te kunnen aanbieden. Campina heeft met de leden uitgebreid gesproken over de nieuwe melk en de relatie tussen de voeding van de koe, weidegang en de samenstelling van de melk. De leden-veehouders van Campina reageerden enthousiast. Campina heeft de ruim 500 veehouders gezocht in de regio's rondom de productiebedrijven in Rotterdam en Eindhoven, waar melkophaalauto's de melk lossen en waar de pakken Campina melk worden afgevuld. In de productiebedrijven van Campina in Rotterdam en Eindhoven wordt flink geïnvesteerd, om het mogelijk te maken dat er gescheiden melkstromen zijn: één voor de vertrouwde, reguliere melk en één voor de nieuwe nog gezondere Campina melk, die niet alleen veel eiwitten, vitamines en calcium bevat, maar ook 20 procent meer onverzadigde vetzuren en een dubbele hoeveelheid Omega 3.

Boeren en koeien hebben tijd nodig
De speciale, natuurlijke bijvoeding betekent een verandering voor de koeien en voor de boer. Omdat het allemaal puur natuur is, hebben de veehouders en hun koeien tijd nodig om over te schakelen. Natuurlijk kan een veehouder proberen te sturen, maar de samenstelling van melk is afhankelijk van het seizoen en van de weersomstandigheden. De bijzondere weersomstandigheden in 2006 hadden hun invloed op de kwaliteit van het gras. Dat is te merken aan de vetzuursamenstelling van de melk. Ook nu, want boeren voeren hun koeien nu ingekuild gras uit het seizoen 2006. De 500 veehouders die nu overstappen op het aangepaste rantsoen, hebben daar ook mee te maken. Maar door het aangepaste voer kunnen zij bovenop dat normale vetzuurpatroon een plus van 20 procent scoren voor onverzadigde vetzuren. Voor de speciale bijvoeding van de koeien is er sprake van nauwe samenwerking tussen de melkveehouders, hun zuivelonderneming Campina en de veevoerleveranciers van de veehouders.

Voorlopersgroep
Een voorlopersgroep van 26 Campina-melkveehouders is al afgelopen najaar al begonnen met het aanpassen van de voeding van de koe. Zij voeren het speciale natuurlijke bijvoer aan de koeien. De koeien eten er goed van en de veehouders hebben de indruk dat de koeien zich er nog lekkerder bij voelen dan bij het normale voer dat koeien krijgen. Een speciale onderzoeksdienst, gespecialiseerd in diergezondheid, gaat kijken of ze getalsmatig kan onderbouwen dat het aangepaste rantsoen ook zorgt voor nog gezondere koeien.