Ingezonden persbericht


APS: Coalitieakkoord impliceert centrale rol vrijwilligerswerk 09.02.2007 / 11:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned. org. vrijwilligerswerk

Ned. org. vrijwilligerswerk

Coalitieakkoord impliceert centrale rol vrijwilligerswerk

Het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie geeft het vrijwilligerswerk een belangrijke rol in de maatschappelijke participatie. De pijler Sociale samenhang uit het akkoord rust met één been op vrijwilligerswerk en mantelzorg, en de formerende partijen stellen een 'ruimere financiële stimulans' in het vooruitzicht. Marius Ernsting, voorzitter van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk: 'Gezien de belangrijke rol voor het vrijwilligerswerk als sociale partner voor de uitvoering van de pijler Sociale samenhang, lijkt ons een zetel in de SER voor het vrijwilligersveld voor de hand liggend.'

8)'Iedereen doet mee' is de naam van één van de tien departementoverstijgende projecten die deel uitmaken van de investeringsagenda uit het akkoord. Het project zet in op verbreding en verdieping van arbeidsparticipatie én van maatschappelijke participatie, bestaande uit mantelzorg en vrijwilligerswerk. Deze inzet wordt mede uitgewerkt in samenspraak met sociale partners in de vorm van een sociaal akkoord. Ook in het project van Probleemwijk naar prachtwijk ligt een stevige rol voor het vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk komt heel concreet naar voren op de onderwerpen participatie, integratie, sport, jeugd en gezin, en bij wonen en wijkaanpak. De coalitiepartners benoemen maatschappelijke stage apart en willen de invulling van drie maanden verplichte stage realiseren met alle betrokkenen. Vereniging NOV heeft grote scepsis bij de termijn van drie maanden en bij het verplichte karakter. Maatschappelijke stage is nu al zo populair dat het vrijwilligerswerk de vraag ternauwernood aankan; verplichting lijkt niet nodig en ook strijdig met het principe van vrijwilligerswerk. Bij de invulling van drie maanden stage moet de overheid fors investeren in het vrijwilligerswerk en de ondersteuning daarvan. Daar waar de ondersteuning goed is en MaS gecoordineerd wordt, rendeert MaS voor leerlingen (ontwikkelen meer sociale competenties), zijn er meer en betere stages en houden vrijwilligersorganisaties er meer aan over.

Vereniging NOV is niet alleen benieuwd naar de uiteindelijke invulling van de plannen van de nieuwe coalitie, maar zal daar als vertegenwoordiger van het vrijwilligerswerk - een belangrijke sociale partner - ook graag aan meewerken.

Meer informatie krijgt u bij Els Berman, secretaris Vereniging NOV: 030 789 20 46, 06 45211308, eberman@nov.nl.