Gemeente Utrecht

SV 2007, nr. 20 inzake Prins Clausbrug, als bijvoegsel

2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
20 Vragen van de heren H.IJ. van der Roest en N.J.H. Gravesteijn
(ingekomen op 9 februari 2007)

In het voorjaar van 2006 stelde de PvdA fractie schriftelijke vragen over de Prins Clausbrug (SV 2006-29). Inmiddels is er een inspectierapport van de brug verschenen, waarin wordt geconstateerd dat bij de bouw ondeugdelijk of onjuist materiaal is gebruikt, dan wel dat constructies onjuist of ondeugdelijk zijn uitgevoerd.

De belangrijkste oorzaak hiervoor lijkt het gebrek aan toezicht op de bouw, wat voortvloeit uit de gekozen contractvorm, namelijk die van 'design and construct'. Hierbij levert de opdrachtgever in het aanbestedingstraject een (globaal) ontwerp aan, bouwers schrijven in op het hele traject van uitwerking van het ontwerp tot bouw. Waar bij meer traditionele contractvormer de opdrachtgever intensief betrokken was bij bijvoorbeeld het totstandkomen van het bestek, wordt nu voornamelijk gestuurd op de (kosten van) realisatie van het eindproduct.

Controle op de juiste uitvoering van het bouwwerk en op het gebruik van het juiste materiaal vindt plaats via schriftelijke rapportages aan de opdrachtgever. Feitelijke (fysieke) controle op de bouw (door de opdrachtgever) ontbreekt hierdoor. Gevolg is dat, kort gezegd, zolang de bouwer voldoet aan de rapportageprocedures, de opdrachtgever geen poot heeft om op te staan als achteraf blijkt dat een bouwwerk gebreken vertoont. Het verhalen van kosten van aanpassingen of reparaties van het bouwwerk op de bouwer wordt dan een langslepend en kostbaar juridisch proces. Hiermee worden alle kostenbesparingen, die de keuze voor 'design and construct' bij aanbesteding oplevert, teniet gedaan. Kosten worden wellicht zelfs hoger.

Naar aanleiding van bovenstaande heeft de PvdA de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het inspectierapport Prins Clausbrug?
2. Onderschrijft het college de onderdelen van het rapport waar gebreken geconstateerd worden die het gevolg zijn van gebrekkige dan wel onjuiste uitvoering dan wel onjuist materiaalgebruik?
3. Is het college met de PvdA fractie van mening dat de gekozen contractvorm, i.c. 'design and construct', vanwege de slechts indirecte mogelijkheid van kwaliteitsborging door de opdrachtgever, niet te verenigen is met verantwoordelijkheid die de overheid heeft voor de kwaliteit en veiligheid van (openbaar toegankelijke) bouwwerken? Zo nee, waarom niet?
4. Is het college met de PvdA fractie van mening dat de gemeente Utrecht, onder meer vanwege haar verantwoordelijkheid ten aanzien van de kwaliteit en veiligheid van haar bouwwerken, maar ook vanwege de bouwkundige expertise die de gemeente in huis heeft, bij toekomstige grote infrastructurele werken moet en kan kiezen voor een meer traditionele contractvorm, waarbij controle op en betrokkenheid bij de kwaliteit en de veiligheid van het bouwwerk beter gewaarborgd zijn dan bij de 'design & construct' methode? Zo nee, waarom niet?

---- --