Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Brielle, 17 januari 2007

Project "Op 1 april verloor Alva zijn bril" start 9 februari 2007

Voor de groepen 7 van het Primair Onderwijs van de gemeente Brielle heeft het Historisch Museum Den Briel in samenwerking met de Culturele Commissie Primair Onderwijs van de gemeente Brielle een educatief programma ontwikkeld rondom het thema 1 april 1572. De inhoud van het programma is samengesteld door Chloë Pothof, student Cultureel Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool Rotterdam. Doel van het educatieve project is de kinderen te laten kennismaken met de historische personen en gebeurtenissen die de aanleiding vormden voor de inname op 1 april 1572 van Den Briel door de Watergeuzen (anders gezegd: de verovering op Alva en de Spanjaarden).

Onderdelen educatief programma
De scholen gebruiken gedurende 3 weken een leskist die verschillende spellen en opdrachten bevat die de aanloop naar de tachtigjarige oorlog en de inname van Den Briel illustreren. De afsluiting van het project bestaat uit een speurtocht die de opgedane kennis toetst. De speurtocht voert naar de Sint Catharijnekerk, langs monumenten in de binnenstad en naar het Historisch Museum Den Briel.

Feestelijk onthaal
De leerlingen van de Meester Eeuwoutschool (Catharijne) die als eersten de speurtocht gaan uitvoeren, worden met Geuzenschip De Prince Admirael feestelijk onthaald en op een boottochtje getrakteerd.

Programma
09:30 School begint aan speurtocht binnenstad vanaf Sint Catharijnekerk 10:30 Genodigden en leerlingen verzamelen bij café Dixi, Maerlant ZZ, voor een tochtje met de Prince Admirael 11:00 Vertrek Prince Admirael naar voormalige werf "De Delta'" Aan boord koffie, limonade en koek.
Introductie, toelichting inhoud leskist, beantwoording vragen. 11:30 Aankomst bij "De Delta'". Aansluitend vertrek naar het museum.