Gemeente Rotterdam


---


Nr. 21
9 februari 2007

Verkoop nieuwbouwwoningen blijft stijgen

In 2006 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in Rotterdam voor het vierde achtereenvolgende jaar gestegen. Bijna 1900 woningen zijn verkocht, 100 meer dan in het voorgaande jaar. Sinds 2005 worden meer dure dan middeldure woningen verkocht. Uit de analyse van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam blijkt dat ook dit jaar vooral nieuwe projecten bijdragen aan de succesvolle verkoopcijfers. Van de 1874 verkochte woningen waren er 1033 die in 2006 in de verkoop gingen.

In trek
Wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is blij met de verkoopcijfers: "Rotterdam is in trek bij mensen met een hoger inkomen. Bovendien blijkt uit de cijfers dat de projecten voldoen aan de vraag." De komende jaren wordt het beleid om jaarlijks te starten met de bouw van minimaal 3200 woningen voortgezet. Hierbij gaat het vooral om middeldure en dure woningen, omdat daaraan in de stad een tekort is.

De verkooppercentages in de meeste gebieden zijn hoog. In de binnenstad, aan de rivieroevers, in de herstructurering en op de zogenoemde 'uitleglocaties' (zoals bijvoorbeeld Nesselande) is meer dan 70% verkocht. Alleen in de oude stadsvernieuwingswijken en in de verdichtingsgebieden (verdichting in Hillegersberg-Schiebroek, Overschie, Prins Alexander, Kralingen -Crooswijk) ligt het percentage daaronder met respectievelijk 61% en 64% verkocht. In voorgaande jaren waren deze percentages lager en stak vooral de verkoop in Nesselande er met 90% verkocht bovenuit.

De meeste nieuwbouwwoningen zijn verkocht in de naoorlogse stadsvernieuwingsgebieden (448). Echter: in deze gebieden staat ook het grootste aantal nieuwbouwwoningen te koop (732).

Binnenstad
Vooral in de binnenstad (het centrumgeoriënteerde gebied, (Lijnbaankwartier, Laurenskwartier en CS/Hofplein) is de verkoop aangetrokken. In de eerste helft van het jaar was 17% van het aanbod verkocht, aan het eind van het jaar was dat gestegen naar 73%. De hoge verkoopcijfers in de binnenstad zijn vooral te danken aan de projecten Statendam en Hofdame. Beide liggen in het Laurenskwartier en zijn samen goed voor 355 woningen. Eind december zijn respectievelijk 79 van de 124 appartementen van de Statendam en 189 van de 231 appartementen van de Hofdame verkocht.

Aan de rivieroever verkopen vooral de nieuwbouwprojecten op Katendrecht goed. Nesselande zorgt nog steeds voor het grootste aandeel in de uitleggebieden.

noot voor de redactie/