Provincie Zuid-Holland

Vrijwel geen wachtlijsten jeugdzorg meer in Zuid-Holland ondanks meer vraag

Goede afspraken nodig voor vervolg

Er zijn vrijwel geen wachtlijsten meer voor de jeugdzorg in Zuid-Holland. Dat is opmerkelijk omdat het aantal jongeren dat voor jeugdzorg in aanmerking kwam in 2006 niet, zoals werd verwacht, met 12 procent steeg maar met 25 procent. Vanwege de grote vraag naar jeugdzorg stonden er op 1 oktober 2006 nog ruim 500 jongeren op de wachtlijst. Dankzij een extra financiële bijdrage van Zuid-Holland van 1 miljoen euro kon de extra vraag goed worden opgevangen.

Gedeputeerde Lennie Huizer (PvdA) maakte dit vandaag bekend tijdens de conferentie "Rondom de Jeugdzorg" die plaatsvond in het provinciehuis. Mevrouw Huizer prees de jeugdhulpverlening in Zuid-Holland voor het wegwerken van de wachtlijsten. Zij zei er blij mee te zijn dat er ook positief nieuws te melden is als het gaat om jeugdzorg.

In de afgelopen 4 jaar zijn in Zuid-Holland 94 behandelplaatsen ingericht voor jongeren met ernstige gedragsproblemen.Zonder deze extra plaatsen zouden zij in een jeugdgevangenis moeten verblijven. Een extra financiële bijdrage van de provincie heeft er voor gezorgd dat het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling als sins 2003 zonder wachtlijst werkt. Verder zijn er veel zorgadviesteams voor probleemleerlingen in het onderwijs gerealiseerd.

Gedeputeerde Huizer: "Het is nu heel belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt tussen Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming over het verkorten van doorlooptijden in de jeugdbescherming. Kinderen in nood kunnen dan sneller hulp krijgen". Huizer overhandigde een cheque van 10.000 euro aan het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit geld kan worden besteed aan kleinere projecten in de jeugdzorg waar geen regulier budget voor is.

Het aantal extra jongeren dat in 2006 hulp moest worden geboden was 319. Door een extra financiële inspanning van de provincie is het gelukt om 737 jongeren extra hulp te bieden. Op 31 december 2006 stonden er nog maar 17 jongeren op de wachtlijst.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22