Gemeente Heerlen

Graft aan Tichelbeekstraat/Keulse weg blijft behouden

De gemeenteraad van Heerlen heeft in de vergadering van dinsdag 6 februari de nota ŽNatuur en Landschap in HeerlenŽ aangepast. Daarmee is het behoud van de graft aan de Tichelbeekstraat-Keulse weg gegarandeerd.

Een graft is een sterke knik in het reliëf van een weiland of akker, meestal begroeid met struiken of bomen en met een minimale lengte van 10 meter. In Heerlen ligt de graft langs een droog zijdal van de Geleenbeek, in de nabijheid van het gesloopte tankstation van Texaco aan de stadsautoweg. Een graft is een uniek en cultuurhistorisch waardevol landschapselement.

Rapport
Van de in het landschap zichtbare verhoging is jarenlang gedacht dat het een terp was of puin van de aanleg van de autoweg. Uit een rapport van dr. W. Fermont blijkt echter dat het wel degelijk gaat om een graftsysteem.

Veilig
Met het besluit van de raad is de graft nu opgenomen in de nota ŽNatuur en Landschap in HeerlenŽ. Daarmee is hij veilig gesteld voor de toekomst. Het is nu niet meer mogelijk om de graft af te graven bij graafwerkzaamheden of wanneer vrijstelling van het bestemmingsplan wordt gevraagd.

HEERLEN, 9 februari 2007
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------


---- --