SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

SERV roept op tot actie voor
Meer welvaart en welzijn in Vlaanderen

Brussel, 9 februari 2007

T.a.v. de redactie,

Vandaag stelt de SERV op een volgeboekt symposium zijn derde Sociaal-Economisch Rapport Vlaanderen voor. Hierin presenteert de SERV de sociaal-economische ontwikkelingen die voor Vlaanderen belangrijk zijn op middellange termijn.

Net als voorgaande jaren bevat het rapport feiten, vaststellingen en analyses. Ditmaal heeft de SERV ook beleidsconclusies op basis van het rapport geformuleerd. SERV-voorzitter Caroline Copers presenteert twaalf beleidsacties die voor de Vlaamse sociale partners prioritair zijn uit het geheel van klemtonen. De SERV roept de Vlaamse Regering op hier bij voorrang werk van te maken.

Oproep tot actie voor meer welvaart en welzijn in Vlaanderen

Het Sociaal-Economisch Rapport Vlaanderen 2007 is voor de Vlaamse sociale partners een aangrijpingspunt om klemtonen te leggen voor meer welvaart en welzijn in Vlaanderen.

De SERV presenteert vandaag twaalf prioritaire beleidsacties. De Vlaamse sociale partners roepen de Vlaamse Regering op hier bij voorrang werk van te maken. Dit betekent helemaal niet dat de SERV-partners langs de zijlijn blijven staan. De SERV wil binnen het Vlaams Economisch en Sociaal Overlegcomité (VESOC) als een volwaardige partner samen met de Vlaamse Regering deze beleidsacties voorbereiden en zelf zijn verantwoordelijkheid opnemen.

De sociaal-economische impuls die de Vlaamse Regering beoogt met het project Vlaanderen in actie moet worden versterkt en verruimd met een breed maatschappelijk gedragen langetermijnvisie.

Twaalf prioriteiten

De twaalf prioriteiten zijn te vatten in drie hoofddoelstellingen.

De Vlaamse sociale partners willen meer en beter opgeleide werknemers aan de slag krijgen. Ten eerste door een doeltreffend competentiebeleid. Ten tweede door het aanwezige arbeidspotentieel beter te benutten onder meer door de werkloosheidsvallen weg te werken, diversiteit te bevorderen en kwetsbaren op de arbeidsmarkt beter te begeleiden. Ten derde door - na evaluatie van de huidige Vlaamse loonkostsubsidies - via dit instrument optimaal in te zetten op meer werkgelegenheidsgroei.

Wil Vlaanderen een topregio blijven en ook in de toekomst zijn welvaart verzekeren, dan moet het evolueren naar een ondernemende en innovatieve samenleving. De sociale partners schuiven hiervoor vijf prioriteiten naar voren. 1.Vlaanderen moet uitgroeien tot een aantrekkelijke investeringsregio. 2. Er moet een vernieuwd en efficiënt preventief bedrijfsbeleid komen. 3. Maatschappelijk verantwoord ondernemen moet worden gestimuleerd. 4. De Vlaamse Regering moet werk maken van het aangekondigde fiscaal pact met de lokale overheden. 5. Het aanwezige innovatiepotentieel moet beter worden gevaloriseerd.

Vlaanderen moet ook een leefbare omgeving zijn. De Vlaamse overheid moet streven naar meer energie-efficiëntie en resultaten boeken in het mobiliteitsbeleid. Het hulp- en zorgaanbod moet toereikend en algemeen toegankelijk zijn. Tot slot vormt ook het voorkomen en remediëren van armoede een prioriteit.

Wat staat in het Sociaal-Economisch Rapport Vlaanderen 2007?

Inzicht in de sociaal-economische positionering van Vlaanderen is noodzakelijk om de positie van Vlaanderen te verbeteren. Het eerste deel van het Sociaal-Economisch Rapport Vlaanderen 2007 bestaat uit een boordtabel met de belangrijkste indicatoren voor een breed aanbod van sociaal-economische domeinen. Vlaanderen/België wordt geplaatst tegenover negen landen en zeven regio's die sociaal-economisch tot de absolute top behoren.

In een tweede deel worden zes thema's die voor de SERV prioritair zijn geduid en onderbouwd. Deze thema's zijn: ruimte voor ondernemerschap; de Vlaamse watersector: analyse en uitdagingen; jongeren en de Vlaamse arbeidsmarkt; globalisering, internationale handel en binnenlandse werkgelegenheid sinds 1995; Vlaanderen en logistiek, een duurzaam huwelijk; maken we goede wetgeving? Benchmarking van Vlaanderen.

Het "Sociaal-economisch rapport Vlaanderen 2007" kunt u bestellen bij de Wetenschappelijke Uitgeverij Academia Press. tel. 09.233.80.88 Fax 09.233.14.09 http://www.academiapress.be.

De volledige tekst van de beleidsconclusies en de 12 prioriteiten vindt u weldra op onze website www.serv.be.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be

SERV l Wetstraat 34-36 l 1040 Brussel l Tel: 02.20.90.111 l Fax: 02.21.77.008 l serv@serv.be l www.serv.be