Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 9 februari 2007

Sportief talent? Haal eruit wat erin zit!

Hockeyvereniging de Batavieren presenteert tijdens het congres "Sportief talent. Haal eruit wat erin zit" een boek dat spelers, coaches, clubs en sportbonden moet helpen bij de analyse van hun talenten en aanmoedigen om systematischer en breder met de ontwikkeling van sportief talent bezig te zijn.

Voor het boek "Sportief talent. Haal eruit wat erin zit" hebben de Batavieren zich het afgelopen jaar gebogen over het begrip sportief talent. Via een aantal onderzoekslijnen hebben zij de verkenning van de ontwikkeling van sportief talent in kaart gebracht. Eén van de voornaamste uitkomsten van het onderzoek is dat iets meer dan de helft van de Batavieren meenden dat zij er niet uitgehaald hebben wat erin zit. Dit betekent een enorme opgave voor de spelers zelf en hun coaches om een situatie te bereiken dat spelers wel menen dat ze er alles uitgehaald hebben. In het onderzoek bleek dat de meest bepalende factor voor 'Haal eruit wat erin zit' is de eigen mentaliteit en het kernvermogen van de speler. Deze uitkomst komt niet overeen met de aandacht die veel coaches aan dit onderwerp geven. Op basis van de onderzoekslijnen zijn de Batavieren gekomen tot de Batavieren Talentportfolio, de Batavieren Philosophy of Winning.

De Batavieren Talentportfolio is een dynamisch model dat kan worden gebruikt om de staat van het talent en zijn ontwikkelingsdoelen aan te geven. In het model worden talenten gescoord op zes onderdelen: techniek, tactiek, fysiek, mentaal, lerend vermogen en teamgeest.

De Batavieren Philosophy of Winning (BPW©) verwoordt de unieke visie van de Batavieren op de ontwikkeling van sportief talent. Om te leren winnen moet de gehele persoon van de sporter in balans en in ontwikkeling zijn. Pas dan kunnen optimale resultaten worden bereikt. Dit rechtvaardigt een brede aandacht voor de persoonlijke, sociale en maatschappelijke ontwikkeling.

Het congres
Het boek wordt gepresenteerd tijdens het congres "Sportief talent. Haal eruit wat erin zit". Het congres, mede mogelijk gemaakt door KNHB-hoofdsponsor Rabobank en jeugdhockeysponsor Shell, wordt georganiseerd door de Batavieren in samenwerking met de KNHB. Tijdens het congres zijn er prominente sprekers aanwezig zoals voormalig Wimbledon-kampioen Richard Krajicek, voetbalbondscoach Foppe de Haan, hockeybondscoach Marc Lammers en voormalig Chef de Mission Jan Loorbach.

De Batavieren
De Batavieren is een bijzondere hockeyvereniging van de KNHB die bestaat uit circa 350 (ex-) internationals en spelers die een bijzondere bijdrage aan de hockeysport hebben geleverd. Naast het in stand houden en verstevigen van de onderlinge hockeyband die is ontstaan tijdens de actieve carrière van de leden van de Batavieren, legt de vereniging zich toe op het verspreiden van de "ware hockeygeest" in Nederland. Dit geschiedt door middel van het spelen van bijzondere wedstrijden en toernooien, maar ook door een opinie te geven over belangrijke ontwikkelingen in de hockeysport.

"Sportief talent. Haal eruit wat erin zit" is het derde project van de Batavieren, na "Hockey en Geld" (2002) en "Sportieve conflicten en de houdbaarheid van de coach" (2004).


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Batavier John Elffers (06-21234051) of Batavier Job van der Have (06-46710158).

Een uitgave van het boek "Sportief talent. Haal eruit wat erin zit" is te verkrijgen via de KNHB.