Gemeente Dinkelland

PERSBERICHT

Van: Birgit Boode
Datum: 9 februari 2007

Gemeenten Dinkelland, Losser en Oldenzaal werken aan activiteitenplan in het kader van 'Hep ie Fris' (Happy Fris)

In het najaar van 2006 hebben de gemeenteraden van Oldenzaal, Losser en Dinkelland de kadernota Hep ie Fris/Happy Fris vastgesteld. Het doel van deze nota is te komen tot een aanpak van overmatig alcoholgebruik specifiek in de leefgebieden van de jeugd: thuis, op school en in de vrije tijd. Een concrete uitwerking van Happy Fris zijn activiteitenplannen op deze leefgebieden. In deze activiteitenplannen worden doelen op korte en lange termijn gesteld. Om deze doelen te halen, wordt ingezet op een mix van voorlichting, voorzieningen en voorschriften.

Toelichting

Aan overmatig alcoholgebruik kleven grote risico's. Zeker als jongeren al vroeg beginnen met drinken, kan dit zeer grote schade aanrichten. Op het gebied van gezondheid ontstaan problemen zoals verstoring van de hersenontwikkeling, karakterstoornissen, geheugenproblemen en risico op alcoholverslaving. Op het gebied van veiligheid zijn agressief gedrag, vandalisme, verkeersongevallen en onveilige seks bekende gevolgen.

Kinderen komen vaak jong in aanraking met alcohol. Door vrienden, uitgaan en reclame, maar ook door familie, in sportkantines en thuis. Het is daarom erg belangrijk om een effectief preventiebeleid te voeren om het alcoholgebruik onder jongeren zo lang mogelijk uit te stellen.

De boodschap die de gemeenten met Happy Fris uit willen dragen, is dat overmatig alcoholgebruik niet normaal is. Met Happy Fris willen de gemeenten een maatschappelijke discussie op gang brengen om deze boodschap meer gemeengoed te laten worden. Doelen op het gebied van gezondheidspreventie hangen vaak samen met een verandering in houding en van gedrag. Gedrag is echter moeilijk op zeer korte termijn te veranderen. Gezondheidspreventie is dan ook het meest effectief als wordt ingezet op de mix van voorlichting, voorzieningen en voorschriften. Door middel van voorlichting moet de boodschap bij jongeren goed overkomen, bij voorzieningen gaat het om beschikbaarheid en verkrijging van alcohol terwijl voorschriften gaan over de regelgeving en de handhaving van deze regels.

Actieplannen

Een concrete uitwerking van Happy Fris zijn activiteitenplannen op de leefgebieden thuis, school en vrije tijd. Hierin worden doelen op korte en lange termijn gesteld. Om deze doelen te halen, wordt ingezet op een mix van voorlichting, voorzieningen en voorschriften. Deze aanpak heeft de meeste kans van slagen als integraal gewerkt wordt. Daarom is er voor alle betrokken instanties, maar zeker ook de school, de ouders en de jeugd zelf een rol weggelegd bij de opstelling van het activiteitenplan.

Regiegroep

De regiegroep Happy Fris heeft de opdracht gekregen zorg te dragen voor een samenhangend activiteitenplan over de drie leefgebieden school, vrije tijd en thuis. Inmiddels zijn er, onder aansturing van de regiegroep, een drietal werkgroepen samengesteld op de leefgebieden thuis, school en vrije tijd, waaraan een groot aantal betrokkenen hun medewerking hebben toegezegd. De werkgroepen dragen zorg voor de totstandkoming van een activiteitenplan op hun eigen leefgebied.

In de werkgroepen nemen deel:
GGD-JGZ
Tactus
Ouders
Jongeren
Algemeen Maatschappelijk Werk (Carint)
Twents Carmelcollege
Het basisonderwijs
Bureau Jeugdzorg
het sociaal cultureel werk (jongerenwerk)
Regionaal procesmanagement Integraal Jeugdbeleid
De horeca
Sportverenigingen
Regio Politie Twente


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder Rob Engbers op telefoonnummer 0541-854154 of 06-22199725 of met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541 -854 100 of 06-52624307.


---- --